CBCG: Usvojena Odluka o obaveznoj rezervi kreditnih institucija

"U cilju usklađivanja sa evropskom regulativom iz oblasti oporavka i sanacije kreditnih institucija, Savjet je usvojio Odluku o izmjenama Odluke o planovima oporavka kreditnih institucija i Odluku o kriterijumima za utvrđivanje ključnih funkcija i osnovnih linija poslovanja kreditne institucije"

2455 pregleda 0 komentar(a)
CBCG, Foto: Luka Zeković
CBCG, Foto: Luka Zeković

Savjet Centralne banke Crne Gore (CBCG) održao je 115. sjednicu, kojom je predsjedavao guverner Radoje Žugić.

Savjet je, kako navode, usvojio Odluku o obaveznoj rezervi kreditnih institucija kod Centralne banke Crne Gore u cilju usaglašavanja podzakonske regulative sa Zakonom o kreditnim institucijama, čija je primjena počela 1. januara 2022. godine.

"Ovom odlukom se propisuje obaveza kreditnih institucija da obračunavaju, izdvajaju i održavaju obaveznu rezervu, a zadržavaju se iste stope obavezne rezerve, način držanja i rokovi obračunavanja i izdvajanja obavezne rezerve, kao i uslovi za korišćenje obavezne rezerve. Na sjednici su razmatrana i druga tekuća pitanja iz domena nadležnosti Savjeta CBCG", poručili su iz CBCG.

Kako je saopšteno, na sjednici Savjeta razmatrani su i usvojeni izvještaji o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke Crne Gore za novembar i decembar 2021. godine, u kojima je konstatovano da su aktivnosti tokom ovog perioda realizovane u skladu sa planiranim obavezama i rokovima.

"U cilju usklađivanja sa evropskom regulativom iz oblasti oporavka i sanacije kreditnih institucija, Savjet je usvojio Odluku o izmjenama Odluke o planovima oporavka kreditnih institucija i Odluku o kriterijumima za utvrđivanje ključnih funkcija i osnovnih linija poslovanja kreditne institucije, kojom se uređuju kriterijumi za utvrđivanje ključnih funkcija i osnovnih linija poslovanja kreditne institucije prilikom izrade planova oporavka i planova sanacije", saopšteno je iz CBCG.

Bonus video: