Pripremljen nacrt za smanjenje cijena

Nacrt predviđa proceduru ograničavanja cijena osnovnih životnih potrepština, a biće na javnoj raspravi 20 dana

4289 pregleda 308 reakcija 4 komentar(a)
Cijene osnovnih namirnica rasle i za 50 odsto, Foto: BORIS PEJOVIC
Cijene osnovnih namirnica rasle i za 50 odsto, Foto: BORIS PEJOVIC

Ministarstvo ekonomskog razvoja juče je objavilo Nacrt zakona o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi.

Kako je navedeno, privremene mjere bi se određivale radi sprečavanja poremećaja na tržištu i otklanjanja negativnih uticaja povećanja cijena proizvoda. Mjere bi trajale najduže dok traju okolnosti koje su izazvale poremećaj na tržištu i povećanje cijena, a preispitivale bi se najmanje jednom u tri mjeseca.

Nacrt će narednih 20 dana biti na javnoj raspravi. Cijene osnovnih namirnica poput ulja, brašna, hljeba, mesa,... u proteklih godinu dana porasle su i za preko 50 odsto.

Iz Vlade je ranije saopštavano da nemaju zakonski osnov za ograničavanje rasta cijena, dok su god ograničavanja cijena goriva to pravo pokušali da dobiju predlažući Skupštini izmjene zakona o akcizama, ali je većina poslanika bila uzdržana ili protiv.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović je nakon sjednice Socijalnog savjeta kazao da će im ovaj zakon koristiti da ograniče cijene osnovnih životnih namirnica. Socijalni savjet je usvojio i zaključak kojim pozivaju Skupštinu da što prije usvoje izmjene Zakona o akcizama, kako bi se Vlada ovlastila da može ograničiti cijene goriva, privremenim smanjenjem akciza.

U analizi procjene uticaja propisa na Nacrt zakon o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi, koja je juče objavljena uz tekst nacrta, je navedeno da ovaj zakon treba da riješi problem pravnog ovlašćenja za Vladu kako bi mogla da interveniše u cjenovnoj politici ukoliko dođe do naglog porasta cijena proizvoda od vitalnog značaja za građane.

”Uzrok problema je to što Vlada nema nadležnost da spriječi rast cijena čak ni u slučajevima kada očigledno građani nisu u mogućnosti da servisiraju takav cjenovni rast. Takođe, kako Crna Gora nema robne rezerve nema mogućnosti da za predmetne proizvode od vitalnog značaja obezbijedi intervenciju na tržištu. Neusvajanjem ovog akta stvorili bi se problemi u naglom padu standarda građana i bili bi ugroženi njihovi vitalni interesi a vezano za održavanje zdravlja i života uopšteno”, navedeno je u ovom dokumentu.

Zaključeno je i da je ovo jedina opcija koja bi mogla na određeni rok da stabilizuje cijene.

”Neregulatorni put nije moguć radi toga što je na unutrašnjem tržištu Crne Gore prihvaćen model slobodnog formiranja cijena, a dogovaranje cijena proizvoda unutar učesnika na tržištu je zakonom zabranjeno”, navedeno je u analizi.

Konstatuje se da bi zbog ograničenja cijena mogli postojati troškovi, ali da se oni ne mogu procijeniti do donošenja same odluke kojom bi se ograničile pojedinačne cijene proizvoda.

Bonus video: