"Pejović oštetio budžet za 2,8 miliona eura, zaključio ugovore sa kupcima koji ne ispunjavaju zakonske uslove"

"Nezakonitost Javnog poziva 4, a posebno njegovi uslovi, uzrokovali su da ponude za kupovinu drvne mase nije dostavilo 90 odsto drvoprerađivača koji su nosioci te industrije, te je očigledno da je Uprava za šume uslove Javnog poziva prilagođavala pojedinim kupcima..."

24643 pregleda 59 reakcija 17 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vršilac dužnosti direktora Uprave za šume Srđan Pejović oštetio je budžet države za 2,8 miliona eura, nakon što je prije tri dana zaključio ugovore o prodaji drvne mase sa učesnicima javnog poziva za prodaju drveta u dubećem stanju, tvrdi grupa crnogorskih drvoprerađivača, koji nisu učestvovali na javnom pozivu, nezadovoljni uslovima pod kojim su bodovane ponude.

Pejović je kako se navodi u saopštenju drvoprerađivača, kojeg je medijima dostavio vlasnik drvoprerađivačkog preduzeća iz Rožaja Jasmin Bralić 16. februara "potpisao Ugovore o prodaji drvne mase sa kupcima koji ne ispunjavaju zakonske uslove, a na osnovu ponuda iz Javnog poziva 4. koji je nezakonit i tehnički neispravan".

"Nezakonitost Javnog poziva 4, a posebno njegovi uslovi, uzrokovali su da ponude za kupovinu drvne mase nije dostavilo 90 odsto drvoprerađivača koji su nosioci te industrije, te je očigledno da je Uprava za šume uslove Javnog poziva prilagođavala pojedinim kupcima, koji su se i javili na njega i dobili traženu drvnu masu uprkos tome sto nijesu ispunjavali uslove tražene Javnim pozivom, iako je do tada od strane Uprave za šume najavljivano da na tom Javnom pozivu neće biti privilegovanih. Neka sada VD direktora javno objavi ko su ponuđači i kupci sa kojima je zaključio ugovore o prodaji, koliku količinu drvne mase im je prodao i po kojoj cijeni", navodi se u saopštenju drvoprerađivača Crne Gore.

Tvrde da je od devet ponuda koliko ih je dostavljeno na javni poziv sedam bilo neispravno.

"U vezi prethodnog skrećemo pažnju na tačne podatke iz Javnog poziva 4, koji su bili dostupni drvoprerađivačima, a to je da je njime na prodaju data količina od 90.759 metara kubnih sa prosječnom početnom cijenom za četinare od oko 45 eura po metro kubnom i lišćara 10 eura po metro kubnom, da je na Javni poziv dostavljeno 9 ponuda u koje smo imali uvid i konstatovali da je 7 neispravno, Javnim pozivom je ukupno prodata količina od 14.912 metara kubnih (uključujući neispravne ponude) po prosječnoj cijeni za četinare oko 55 eura i lišćare 10 eura po metro kubnom, što znači da je prodaja realizovana u visini od 16 odsto ponude. Zar je to uspješno sproveden Javni poziv, ako ga realizuješ u tako malom procentu, u odnosu na ponuđenu količinu. Zahtijevamo da se objave nazivi preduzeća kojima je prodata drvna masa kako bi vidjeli koji su to kupci kojima do sada nije bilo omogućeno ravnopravno učešće na Javnim pozivima, te su se uslovi morali prilagođavati njima, a sa očiglednom namjerom da se iz učešća na Javni poziv eliminiše većina drvoprerađivača, čijim bi učešćem sigurno bila prodata cjelokupna drvna masa, a vjerovatno bi se postigla i veća cijena , u odnosu na postignutu", navode drvoprerađivači u saooštenju.

Tvrde da je za to najodgovorniji director Uprave za šume i Tenderska komisija.

"Kada se izvrši konačni obračun „uspješnosti“ Javnog poziva 4 dolazi se do rezultata da je ostala neprodata količina od 75.847 metara kubnih drvne mase, što bi da je ista realizovana u cjelosti po prosječnim cijenama prodate drvne mase, dalo ukupni prihod državi od 2.350 000 eura. Pored te štete koja ja nanijeta državnom budžetu, tu je i šteta po Zakonu, sada Uprava za šume neprodatu količinu drvne mase od mora dati na prodaju na sledeći javni poziv, na način što njenu početnu cijenu mora umanjiti za 20 odsto što u novcu iznosi 470.000 eura, čime je državni budžet direktno oštećen za oko pola miliona eura, a kada se na to doda još oko pola miliona eura vrijednosti nezakonito potpisanih Ugovora dobijamo iznos od jednog miliona eura direktne štete za budžet CG. A svemu tome je uzrok samovolja i ne poštovanje zakona od strane VD direktora i Tenderske komisije", stoji u saopštenju.

Drvoprerađivači tvrde da su uporno ukazivali Upravi za šume na nezakonitost uslova iz Javnog poziva 4, zbog čega su više puta pozivali rukovodstvo da ga poništi.

"Takođe, smo na njega izjavljivali prigovore, ali zbog samovolje VD direktora i tenderske komisije isti je sproveden do konačnog zaključenja ugovora i ako je od strane drvoprerađivača izjavljen prigovor u kojem su jasno naznačili propuste u dokumentaciji mnogih podnosilaca ponuda zbog kojih propusta istim ne bi smjela biti prodata drvna masa. Međutim, taj prigovor je Uprava za šume ignorisala, ne želeći da ispituje te nedostatke, već zaključuje ugovore i sa tim preduzećima koja očigledno nijesu ispunjavala uslove, zbog čega je i pokrenut spor pred Upravnim sudom i podnijeta krivična prijava protiv odgovornih u Upravi za šume kod nadležnog tužilaštva. Nakon što Uprava za šume javno iznese podatke o prodatoj drvnoj masi i preduzećima kojima je prodala, tada ćemo informisati javnost o konkretnim nedostacima u dokumentaciji koji su bili u ponudama tih preduzeća,a Uprava za šume je sa njima zaključila ugovore. Stoga apelujemo na nadlžne Državne organe da u što kraćem roku reaguju! I pitamo; Ko će da snosi odgovornost za umanjenje vrijednosti neprodate drvne mase? Ko će da snosi odgovornost za nezakonito potpisane Ugovore", piše na kraju saopštenja drvoprerađivača.

Bonus video: