Milatović: Praznik mimoze je dobra najava za predstojeću ljetnju sezonu u Herceg Novom

"Hvala Novljanima na čuvanju tradicije u čast ovog divnog cvijeta koja traje već 53 godine"

8713 pregleda 92 reakcija 19 komentar(a)
Foto: Mediabiro
Foto: Mediabiro

Praznik mimoze otvoren je sinoć u Herceg Novom, a danas je ovu tradicionalnu turističku manifestaciju posjetio ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

On je istakao da je Praznik mimoze dobra najava za predstojeću ljetnju sezonu u gradu pod Orjenom.

"Ako se po jutru dan poznaje - onda je Praznik mimoze dobra najava za predstojeću ljetnju sezonu u Herceg Novom. Hvala Novljanima na čuvanju tradicije u čast ovog divnog cvijeta koja traje već 53 godine", napisao je Milatović na Tviteru.

Fešta od mimoze, ribe i vina 53. Praznika mimoze danas je na hercegnovsku rivijeru privukla hiljade posjetilaca, prenosi Mediabiro.

Dodaju da je fešta počela defileom Gradske muzike Herceg Novi, Mjesne muzike Đenović, mažoretki, trombonjera i klovnova priobalnim putem od Kumbora, preko Đenovića do Baošića. Centralna svečanost organizovana je ispred Doma za kulturu Baošići, gdje je nastupila novska klapa Stari kapetan, a potom je uslijedio koncert Nenada Kneževića Kneza na platou Doma kulture Đenović. Brojni domaći i strani gosti uživali su u prelijepom danu, degustirali ribu i priganice koje su pripremile domaćice sa rivijere, kao i vino i pivo koje su obezbijedili tradicionalni sponzori festivala, kompanije "Plantaže 13. jul" i "Nikšićko pivo – pivara Trebjesa". Na više mjesta duž rivijere tradicionalno su darivane mimoze.

"Ako se po početku Praznik poznaje, vjerujem da će naš festival biti uspješan", kazala je direktorica JUK "Herceg-fest" Gordana Porobić Krcunović i osvrnula se na sinoćni koncert Nede Ukraden, koji je, kako je kazala, okupio veliki broj posjetilaca i premašio sva očekivanja.

"Trg Nikole Đurkovića je bio prepun, kao što je i danas Fešta okupila takođe veliki broj ljubitelja ove manifestacije koja traje od samog osnivanja Praznika mimoze. Večeras nas očekuje veliki maskenbal gdje će goste zabavljati Goran Karan i Lapsus bend", kazala je ona, a prenosi Mediabiro.

Kako su saopštili predsjednik Mjesne zajednice Baošići, Đuro Cvjetković, kazao je da je Praznik mimoze tradicija i duh Baošića i hercegnovske rivijere, kao i cijele Crne Gore

"Ovaj Praznik će ostaviti dobar utisak, s obzirom da ga nijesmo imali od 2020.godine zbog epidemiloške situacije. Srećni smo i zadovoljni, i mogu reći da nijesmo očekivali ovoliku posjećenost. Nastavićemo da njegujemo ovaj Praznik mimoze, kako bismo tu tradiciju prenijeli i na buduća pokoljenja", kazao je on.

Praznik mimoze predstavlja nešto posebno i ima veoma dugu tradiciju, kazao je poznati muzičar Nenad Knežević Knez. Dodaju i da se on prisjetio ranijih Praznika mimoze, velikih karavana, i istakao zadovoljstvo što je opet dio ove manifestacije.

"Ovdje je uvijek sjajna atmosfera, i to je nešto što ljudi vole i na što su navikli. Nakon godinu i po pauze u nastupima, ovaj Praznik nam je pružio priliku da ponovo nastupamo".

Praznik mimoze u Herceg Novom trajaće do polovine marta, a pripremljeno je preko 40 zabavnih, kulturnih i sportskih programa.

Bonus video: