Uprava za šume: Bralić i bivši menadžment oštetili budžet za milionske iznose

Iz Uprave za šume su najavili krivične prijave protiv vlasnika rožajskog preduzeća Timberking Jasmina Bralića i kako su rekli drvoprerađivača iz njegove grupe

5304 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Uprava za šume reagovala je na današnje saopštenje grupe drvoprerađivača koje je objavljeno na portalu Vijesti pod naslovom "Pejović oštetio budžet za 2,8 miliona eura, zaključio ugovore sa kupcima koji ne ispunjavaju zakonske uslove".

Tvrde da su u saopštenju iznijete klevete i neistine na njihov račun i da će u ponedjeljak podnijeti krivične prijave, protiv vlasnika rožajskog preduzeća Timberking Jasmina Bralića i kako su rekli drvoprerađivača iz njegove grupe.

Reagovanje prenosimo u cjelosti.

"Poštovana gospodo grupo drvoprerađivača, vaša potreba za ispraznim medijskim eksponiranjem sada već prelazi u opsesiju, ali razumljivo obzirom da se drvopreradom ne bavite u onoj mjeri u kojoj bi to možda trebalo, već isključivo klevetama i etiketiranjem menadžmenta i Tenderske komisije Uprave za šume. U vezi sa tim najavljujemo da ćemo već u ponedeljak podnijeti krivične prijave protiv gospodina Bralića i drvoprerađivača iz njegove grupe zbog lažnih prijava i kleveta.

Da nije tužno bilo bi smješno da Vi nekoga prozivate za oštetu državnog budžeta, obzirom da ste u prethodom periodu u saradnji sa bivšim menadžmentom Uprave za šume oštetili državni budžet, kreirajući teren za sopstveno bogaćenje i dominaciju. Jasno nam je da se bunite zajedno sa ostalim povlašćenim drvoprerađivačima da bi vam ostale one privilegije koje ste uživali u prošlosti, kada je po samo vašem mišljenju gotovo nepostojeća drvoprerada cvijetala. Argumentovaćemo kako su se sprovodili prethodni Javni pozivi u kojima je učestvovao i dobijao svu drvnu masu po minimalnim cijanama povlašćeni ,,drvoprerađivač“ Bralić, čime je oštećen državni budžet za milionske iznose.

Gospodin Bralić firmu „Timberking“ osniva početkom 2016. godine, sasvim slučajno u periodu kada na mjesto direktora Uprave za šume stupa gospodin Nusret Kalač. Pogon registruje u aprilu 2017. godine, a Uprava za šume raspisuje dva javna poziva u martu 2017. gdje se u PJ Rožaje, ne dodjeljuje niti jedno odjeljenje zbog neispunjavanja uslova javnog poziva (nije određen nosilac ponude ili nemaju potvrdu o plaćenim porezima i doprinosima). Već u junu 2017. godine Uprava za šume raspisuje novi Javni poziv kada sve odjele osim jednog u Rožajama dobija konzorcijum čiji je nosilac zajedničke ponude „Šekom Š“, a „Timberking“ je po prvi put član ove zajedničke ponude. Odjeli nisu prodati po početnim cijenama isključivo u slučajevima gdje je bilo više ponuđača. U slučajevima gdje su bili jedini ponuđači odjeli su prodati po početnim cijenama. Već u martu 2018. godine Uprava za šume raspisuje novi Javni poziv kada nosilac zajedničke ponude postaje „Timberking“, koji na toj poziciji stameno ostaje do današnjeg dana. U toku Javnog poziva tenderska komisija povlači ponudu za 5. odjeljenje GJ „Županica“, koje je po rangiranju pripalo drugom korisniku, dok većinu ostalih odjeljenja dobija konzorcijum „Timberking“. U julu 2018. godine Uprava za šume rapisuje novi Javni poziv kojim je obuhvaćena i PJ Rožaje, gdje su ponuđena ista odjeljenja za „Baćko-Besničke šume“ i odjeljenja u GJ „Gornji Ibar“, dok 15. oktobra 2018. Uprava za šume raspisuje novi Javni poziv sa drugim odjeljenjima. Na sajtu Uprave za šume nema podataka o eventualnim ponuđačima i odlukama. Po tome se može zaključiti da se na ova odjeljenja nije niko javio??

U avgustu iste godine Uprava za šume donosi odluku o poništavanju ugovora po prethodnom Javnom pozivu iz razloga postupka restitucije. 2019. godine odlukom Upravnog suda poništava se rješenje o restituciji i ponovo ista odjeljenja idu na Javni poziv, gdje od ukupno 31 odjeljenja „Timberking“ dobija 22 odjeljenja, sve po početnim cijenama. Na preostalih 9 odjeljenja nisu ni učestvovali i iz tog razloga ih dobijaju drugi ponuđači.

Uspješnost manipulisanja Javnim pozivima i ponuđenim cijenama gospodin Bralić nastavlja i u 2020. godini, kada od ukupno 33 odjeljenja dobija 28, po početnim cijenama gdje učestvuje sam, a u slučajevima kada ima više ponuđača nudi veću cijenu koliko je potrebno da bude prvorangirani.

Takođe i godina 2021. donosi uspješnost poslovanja gospodinu Braliću i apsolutnu dominaciju, pa tako od 12 odjeljenja u PJ Rožaje „Timberking“ dobija svako. Naravno, već opštepoznato, tamo gdje konkuriše sam daje početnu cijenu, osim u slučaju 4a „Baćko-Besničke šume“ gdje za 717m3 nudi cijenu za 1 euro veću od početne, pa tako državu Crnu Goru časti sa svega 717 eura.

Kao primjer navedimo odjeljenje 65: Bralić daje cijenu od 65eura, dok drugi ponuđač nudi 95 eura. Kada se za GJ „Baćko-Besničke šume“ izvede računica po Bralićevom proračunu - kada bi cijena bila jedini kriterijum za dodjelu drvne mase država Crna Gora bi prihodovala 508 870 eura, a Timberking je dobio za 405 977eura, što predstavlja razliku od 103 000eura samo za jednu GJ u količini od 7000m3 četnara.

Tako da je jasno zbog čega gospodinu Braliću i uz njega povlašćenim drvoprerađivačima smeta Javni poziv 4 i pokušavaju na sve načine da kroz klevete diskredituju direktora Uprave za šume. Jasno je da im ne odgovara promjena uslova gde javni pozivi nisu štelovani za određenu ciljnu grupu, koja je državne šume dobijala po mizernim cjenama i ostvarivala, preprodajom iste, milionske zarade i tako godinama oštećivala Budžet za desetine miliona.

Iz svega navedenog jasno je da je riječ samo i isključivo o špekulacijama gospodina Bralića, koji je umislio da je nosilac nepostojeće drvoprerađivačke industrije. Obzirom da godišnji etat Uprave za šume je mnogo veći od one količine koju svi postojeći drvoprerađivači zajedno mogu u punim kapacitetima da prerade, mišljenja smo da bi bilo bolje da se usredsredite na prerađivačke kapacitete i finalnu proizvodnja, kao i istinski razvoj crnogorske drvoprerade, umjesto što bespotrebno trošite vrijeme na klevete i insinuacije koje za rezultat imaju jedno veliko ništa. Zbog javnosti ističemo da nemamo namjeru da gospodinu Braliću i ekipi polažemo račune, pa samim tim ukazujemo da će svi potpisani Ugovori u skladu sa procedurama biti objavljeni na sajtu Uprave za šume. Takođe, u narednom periodu Uprava za šume će u sklopu svakog Javnog poziva organizovati i informativnu obuku za sve zainteresovane ponuđače na kojima će detaljno biti objašnjene sve nedoumice tehničkog karaktera koje se tiču predaje ponuda na Javni poziv.

Na kraju gospodine Braliću zaključujemo da ste pokazali i vrapcima na grani zašto vas toliko bole uslovi Javnog poziva 4, zbog čega i Uprava za šume javno poziva sve nadležne institucije da u što hitnijem roku ispitaju zakonitost uslova kako ovog i budućih, tako i svih prethodnih Javnih poziva u kojima će se otkriti mnogo nepravilnosti o kojima će javnost biti upoznata. Samovolja koju ste navikli da sprovodite, a koju neargumentovano spočitavate sadašnjem menadžmentu, ostala je da bivstvuje u nekom prošlom vremenu koje se neće vratiti. Zato Vam savjetujemo da umjesto brige o uspješnosti Javnog poziva 4 ubuduće energiju preusmjerite i pokušate da, ukoliko želite da se bavite drvopreradom, učestvujete zajedno sa konkurencijom na fer Javnim pozivima, u kojima neće imati mjesta za privilegije i manipulacije“, navodi se na kraju reagovanja Uprave za šume.

Bonus video: