Prioriteti ZZZ priprema nezaposlenih za zapošljavanje i saradnja s poslodavcima

Te usluge odnose se na posredovanje pri zapošljavanju, posjete poslodavcima, pravnu i tehničku pomoć prilikom zasnivanja radnog odnosa, tematske sastanke, prezentacije, okrugle stolove i sajmove zapošljavanja

5236 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Zavod za zapošljavanje (ZZZ) će u ovoj godini posebnu pažnju posvetiti pripremi nezaposlenih osoba za zapošljavanje, a nastojaće i da sa poslodavcima ostvari što uspješniju saradnju.

Cilj Zavoda biće i priprema nezaposlenih za uključivanje u programe aktivne politike zapošljavanja.

„S tim u vezi, savjetnici u biroima rada će intezivirati sprovođenje stručnih tretmana koji se, prije svega, odnose na informisanje i savjetovanje radi povećanja zaposlenosti i zapošljavanja“, navodi se u Programu rada Zavoda za ovu godinu.

Kako se navodi u dokumentu koji je objavljen na sajtu Zavoda, navedeni stručni tretmani su usmjereni na prepoznavanje individualnih potreba i pružanje pomoći i podrške u sagledavanju trenutne situacije i predočavanju mogućnosti daljeg profesionalnog usavršavanja.

„Savjetnici će pružati stručnu pomoć nezaposlenima i ostalim tražiocima zaposlenja, kako u izboru, traženju i prihvatanju zaposlenja, tako i motivisanju za sticanje znanja i vještina potrebnih za povećanje zaposlenosti i unapređenja profesionalnog razvoja, uključivanjem u neki od programa aktivne politike zapošljavanja za vrijeme dok se nalaze u evidenciji nezaposlenih osoba“, rekli su iz Zavoda.

Zavod će, prema riječima njegovih predstavnika, i u ovoj godini, po ustaljenoj praksi, nastojati da sa poslodavcima ostvari što uspješniju saradnju, pružajući im određene usluge.

Te usluge odnose se na posredovanje pri zapošljavanju, posjete poslodavcima, pravnu i tehničku pomoć prilikom zasnivanja radnog odnosa, tematske sastanke, prezentacije, okrugle stolove i sajmove zapošljavanja.

„U skladu sa mjerama suzbijanja pandemije Kovid-19, Zavod će koristiti i adekvatne kanale komunikacije - digitalne kanale, da dopre do poslodavaca. U ostvarenju ovog cilja u značajnoj mjeri će nam pomoći dugogodišnja dobra saradnja sa udruženjima poslodavaca“, dodaje se u dokumentu.

Iako je posljednjih godina bio prisutan trend rasta sezonskog zapošljavanja, iz Zavoda su kazali da je, nažalost, usljed pandemije taj trend zaustavljen.

„Zavod će posebno posvetiti pažnju na motivisanje poslodavaca da povećaju broj zahtjeva za posredovanjem, kako bi priliku za rad na sezonskim poslovima dobio što veći broj osoba sa evidencije nezaposlenih. Takođe, svi ljudski i prostorni kapaciteti Zavoda će poslodavcima biti na raspolaganju“, dodali su iz ZZZ.

Kontinuirano unapređenje rada u dijelu evidencija u oblasti zapošljavanja je preduslov unapređenje procesa rada Zavoda.

U ovoj godini, planira se nastavak aktivnosti vezanih za analize i istraživanja stanja i kretanja na tržištu rada, kao i pripreme analitičke i informatičke osnove za utvrđivanje politike zapošljavanja.

„U planu je i praćenje uticaja makro ekonomskih i demografskih kretanja na tržište rada, kao i analize ekonomskih, socijalnih i drugih kretanja i nihov uticaj na zaposlenost, zapošljavanje i nezaposlenost“, navodi se u dokumentu.

Tokom ove godine planira se izrada nove metodologije i uputstava za uvođenje novih ili inoviranje postojećih statističkih izvještaja, kao i usaglašavanje statističkih izvještaja, na osnovu kojih se utvrđuju pojedini indikatori na tržištu rada, sa izvještajima Eurostata i Međunarodne organizacije rada (MOR.

„Nastaviće se saradnja sa institucijama koje se bave statističkim izvještajima, kao i praćenje propisa koji se odnose na oblast zapošljavanja i statistiku tržišta rada“, rekli su iz Zavoda.

Pored toga, objedinjavaće se dostavljeni podaci poslodavaca o zaposlenima kojima je isplaćena otpremnina.

„Nastaviće se primjena propisa koji se odnose na rad stranaca u Crnoj Gori u okviru nadležnosti Zavoda i priprema analitičkog materijala, kao osnove za utvrđivanje kvota za rad i zapošljavanje stranaca u narednoj godini“, zaključuje se u dokumentu.

Bonus video: