Pekarima 142 kazne u iznosu od 38.130 eura

Tokom protekle dvije nedjelje tržišni inspektori kontrolisali 160 pekara, utvrđeno 89 nepravilnosti

10208 pregleda 18 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Tržišna inspekcija je protekle dvije nedjelje vršila pojačani nadzor kod svih privrednih subjekata koji se bave proizvodnjom i prometom pekarskih proizvoda na veliko i malo, u skladu sa Zakonom o zanatstvu, Zakonom o unutrašnjoj trgovini i Zakonom o zaštiti potrošača.

U navedenom periodu, kako je saopšteno iz Uprave za inspekcijske poslove, tržišni inspektori su kontrolisali 160 pekara, utvrdili 89 nepravilnosti, donijeli tri ukazivanja i podnijeli 142 prekršajna naloga u iznosu 38.130 eura.

"Kod ovih privrednih subjekata naročito su se kontrolisale prijave organu lokalne uprave nadležnom za poslove privrede za obavljanje zanata, kao i vođenje evidencije o nabavci i prodaje robe. Takođe, ovom prilikom tržišni inspektori kontrolisali su isticanje cijena pekarskih proizvoda – način isticanja i pridržavanje istaknutih cijena, izdavanja računa potrošaču, vođenje evidencije prigovora potrošača i drugo", navodi se u saopštenju.

Iz Uprave podsjećaju građane da imaju mogućnost da na platformi potrošač.me saznaju sve o svojim potrošačkim pravima, ali i da prijave uočenu nepravilnost ili pak da podnesu žalbu u vezi svojih povrijeđenih potrošačkih prava.

Bonus video: