Bivši radnici KAP-a ispred Vlade: Naše probleme ne vide, a kada su ostali bez fotelja znali su da zovu na proteste

"Ne ulazimo u politiku, ali oćemo da rade i za nas grđanane", poručili su okupljeni

20430 pregleda 43 reakcija 42 komentar(a)
Foto: Dušan Cicmil
Foto: Dušan Cicmil

Bivši radnici Kombinata aluminijuma u stečaju, njih više desetina, okupili su se ispred zgrade Vlade Crne Gore tražeći da im se uplati beneficirani staž kako bi stekli uslov za odlazak u penziju.

Jedan od bivših radnika KAP-a, Branko Odovović kazao je da su prošle sedmice razgovarali sa potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem, ali da nijesu od tada dobili nikakav konkretan odgovor, odnosno da li je Vlada spremana ili ne da im izađe u susret i riješi njihove probleme.

"Isti zahtjev smo opet predali Vladu da vidimo da li će nam se neko obratiti. Iskreno, mi se ne nadamo da će nam se neko obratiti. Ovo je šesti put da predajemo isti zahtjev, ali očigledno da ovoj Vladi nije u interesu da riješi problem radnika. Nas je 360 koji su ostali bez beneficiranog radnog staža, a 150 radnika ispunjava uslove za penziju", rekao je Odović

Naveo je da će se svaki dan od devet ujutro okupljati ispred zgrade Vlade i tu biti do 15, 16 časova i čekati da im se neko obrati.

Odović je kazao da će se o mogućoj radikalizaciji radnici dogovoriti i da će ona zavisiti isključivo od toga da li će ih neko iz Vlade primiti.

"Ista ta parlamentarna većina kada je ostala bez fotelja, radnike i građane poziva na ulicu da protestuju, a kada je problem radnika onda nikoga nema da se obrati radnicima - ni Vlada, ni ministri, niko", rekao je Odović.

On je podsjetio i da je premijer Zdravko Krivokapić nedavno kazao da je "ovo godina socijalne pravde".

"E ovo je ta socijalna pravda. Šest puta mu se mi obraćamo, jer smo ostali na ulicu. Svi znamo šta se desilo sa KAP-om. Ugasila su nam se radna mjesta, a mi smo bili radnici KAP-a u stečaju, a ne radnici Uniproma ili bilo koga drugog", rekao je Odović.

Okupljeni radnici kazali su da su u njihovom slučaju "institucije zakazale", a da su oni za razliku od njih radili svoj posao.

"Svaki sat dostavljaćemo im samo jedan zahtjev, a to je rješavanje našeg problema. Ako je pala Vlada, izleda da tamo sada rade posao samo za svoje interese. Ne ulazimo u politiku, ali oćemo da rade i za nas grđanane", poručili su okupljeni. Oni su se zahvali medijima, za koje su naveli, "da su jedini koji se brinu o njima i interesuju se za njihove probleme".

dopis radnika KAP
foto: Vijesti online

Naveli su da su 2013. godine za 420 radnika selektivno uplaćene beneficije.

"Trebalo je svima da se uplati, a ne na takav, nezakonit način. Poslije toga je još 37 radnika, od kada smo ušli u stečaj na isti način otišlo u penziju, uplaćen im je beneficirani radni staž. A sada je problem sa nama. Ovdje je 70 odsto ljudi koji imaju neki zdravstveni problem, koji bi da im se uplati beneficirani radni staž otišli u penziju", poručili su okupljeni.

Njima se obratio i ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić i obećao im da će uraditi sve da im sjutra organizuje sastanak sa premijerom, nakon čega su se radnici razišli.

Bonus video: