Kako da sa razgovora za posao izađete kao pobjednik

Korisne savjete u vezi radne prakse i svih koraka u procesu traženja pravog posla možete dobiti na radionicama koje organizuje kompanija Coca-Cola HBC Crna Gora
63 pregleda 0 komentar(a)
Coca-Cola, mladi, posao, Foto: Coca-Cola Hellenic CG
Coca-Cola, mladi, posao, Foto: Coca-Cola Hellenic CG
Ažurirano: 25.10.2017. 07:59h

Bilo da se radi o prvom ili desetom, razgovor za posao je uvijek stresan događaj. Imate utisak da od tih pola sata zavisi vaša karijera, pa čak možda i cijela budućnost, pa je naravno razumljivo što ne možete ležerno i bez brige ušetati na takav sastanak.

Kako biste se na razgovoru za posao pokazali u najboljem svijetlu, korisno je da znate nekoliko savjeta koji važe kako za mladog pripravnika, tako i za iskusnije profesionalce koji pregovaraju za posao na visokoj poziciji.

Prije svega, važno je da se za intervju pripremite. Ako dođete na sastanak bez predznanja o kompaniji ili samoj industriji kojoj pripada, teško da ćete impresionirati budućeg poslodavca, pa čak i ako imate bogato radno iskustvo i izvrsno obrazovanje iza sebe. Zato, probajte da dođete do što više informacija kako formalnim kanalima, tako i kontaktom sa kolegama ili poznanicima koji u kompaniji već rade ili imaju neko iskustvo u poslovanju sa firmom ili konkretnim ljudima. Pogotovo je važno da znate što više o poziciji za koju konkurišete, kako biste mogli da date što konkretnije odgovore i eventualno postavite precizna i smislena dodatna pitanja osobi koja vas intervjuiše.

Budite fokusirani i konkretni! Razgovor za posao je mjesto za poslovne teme – istaknite svoje iskustvo, specifična znanja, konkretne projekte ili poslove u kojima ste učestvovali, a na koje ste ponosni. Ako osobe koje vas intervjuišu u nekoj kasnijoj fazi pregovora pomenu neki lični afinitet ili hobi, sasvim je ok da i vi pomenete da ste, recimo, isto dobar teniser ili da navijate za isti klub, to vam svakako neće odmoći!

Ne stidite se svojih iskustava. Ako konkurišite za neki odogovorniji posao, možda vam se čini ispod časti da pomenete da ste kao student radili kao konobar ili bebisterka. Naravno da su iskustvo i pozicije u samoj struci daleko važniji, ali činjenica da ste iskusili rad sa ljudima i da ste još u mladosti iskazali ambiciju i inicijativu da sami zaradite za džeparac, govori puno o vašem karakteru i radnim navikama i može vam donijeti dodatni plus u odnosu na druge kandidate.

Slobodno pitajte. Naravno, nije ideja da sa vrata zapitate za visinu plate i broj slobodnih dana, ali nemojte ni da se ustručavate da, ukoliko imate nedoumice u vezi pozicije, kompanije ili samih uslova, u prikladnom trenutku postavite i ta pitanja. Kao što je poslodavcu bitno da zna koga prima u svoj tim, tako je i za vas važno da znate sa kim ćete raditi, u kakvom okruženju i pod kakvim uslovima. Imajte u vidu da u mnogim kompanijama uslovi koje na početku ispregovarate kasnije važe godinama.

Sve ove i još mnogo korisnih savjeta u vezi radne prakse i svih koraka u procesu traženja pravog posla možete dobiti na radionicama koje organizuje kompanija Coca-Cola HBC Crna Gora, u okviru projekta Coca-Cola podrška mladima. Radionice će biti održane u Nikšiću i Beranama, a ukupno ima mjesta za 70 kandidata. Prijave traju do 27. oktobra, ali ne čekajte poslednji trenutak, jer se broj mjesta popunjava svakom poslatom prijavom. Pranađite formular za prijavu na sajtu i već sada krenite u građenje karijere. Nauči. Primijeni. Kreni.

[PROMO]