Caritas u saradnji sa ZZZ zaposlio 11 osoba koje brinu o starima

"Ciljnu grupu ovog projekta čine starije osobe ograničenih fizičkih i mentalnih sposobnosti koje nisu u mogućnosti da samostalno žive u svojim domovima bez redovne njege i nadzora, a nedostaje im podrška porodice", pojašnjeno je iz Caritasa

4281 pregleda 45 reakcija 2 komentar(a)
Foto: Caritas CG
Foto: Caritas CG

Caritas Crne Gore je kroz saradnju sa Zavodom za zapošljavanje Crne Gore, a putem programa javnih radova, u okviru projekta "Pomoć u kući za starije osobe" , zaposlio 11 osoba na period od četri mjeseca.

Zaposlene osobe su angažovane za rad u opštinama Berane, Petnjica, Gusinje i Plav.

Iz Caritasa su pojasnili da su javni radovi lokalni ili državni programi zapošljavanja i da za cilj imaju povećanje zaposlenosti nezaposlenih osoba iz evidencije Zavoda, gdje se prioritet stavlja na teže zapošljive kategorije ljudi.

"Ovaj program je veoma koristan za opštine na sjeveru Crne Gore gdje živi veliki broj starih lica, posebno u ruralnom području i svaki vid pomoći i podrške je neophodan. Takođe, zbog velike nezaposlenosti u ovom dijelu Crne Gore, dodatno angažovanje gerontodomaćica kroz ovaj program, čak i na nekoliko mjeseci, predstavlja značajan pomak u njihovom uključivanju na trzište rada a samim tim postaju finansijski nezavisne", kazala jekoordinatorka aktivnosti Caritasa Crne Gore na sjeveru Lidija Vulević.

foto: Caritas CG

Projekat „Pomoć u kući za starije osobe” za cilj ima da unaprijedi sistem socijalne zaštite i zaštite starijih osoba u Crnoj Gori, a servis kućne njege u zajednici je zasnovan na zadovoljavanju osnovnih medicinskih i psihosocijalnih potreba starijih osoba.

"Ciljnu grupu ovog projekta čine starije osobe ograničenih fizičkih i mentalnih sposobnosti koje nisu u mogućnosti da samostalno žive u svojim domovima bez redovne njege i nadzora, a nedostaje im podrška porodice. Starije osobe na raspolaganju imaju intenzivnu stručnu pomoć i podršku, psihološku podršku, gerontodomaćice po potrebi vrše akcije zagovaranja za njih, ostvaruju kontakt i saradnju sa zdravstvom i drugim organizacijama u zavisnosti od njihovih potreba", navodi se u saopštenju Caritasa.

foto: Caritas CG

Istakli su i da je projektom obuhvaćeno oko 100 korisnika koje svakodnevno obilaze gerontodomaćice i pružaju im pomoć u vidu sitne medicinske njege, lične higijene, oblačenja, čišćenja kuće, kupovine, plaćanja računa i slično.

Program javnih radova u okviru koga je 11 osoba dobilo šansu za rad na sjeveru zemlje, je sufinansiran od strane Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, a predviđeno je da radni angažman zaposlenih traje do sredine marta tekuće godine.

Bonus video: