Centralna banka ispituje kako je nestao novac

Uprava banke je donijela odluku da nadoknadi štetu klijentima

22105 pregleda 22 reakcija 24 komentar(a)
Centralna banka, Foto: Luka Zeković
Centralna banka, Foto: Luka Zeković

Centralna banka (CBCG) je saopštila da zlopuptreba novca klijenta u CKB banci neće ugroziti njeno poslovanje i da u skladusa svojim ovlašćenjima preduzimaaktivnosti u cilju utvrđivanja propista u organizaciji i funkcionisanju sistema internih kontrola banke.

"CBCG kontinutetu vrši posrednu i neposrednu kontrolu poslovanja banaka u Crnoj Gori, uključujući i CKB, kao sistemski važnu banku. CKB je po svim pokazateljima poslovanja, najveća banka u Crnoj Gori i u skladu sa rezultatima posredne i neposredne kontrole, njeno poslovanje je stabilno, uz parametre kapitalizovanosti i likvidnosti koji su znatno iznad zakonom propisanog minumuma. Potencijalna zloupotreba službenog položaja od strane dijela zaposlenih, odnosno potencijalna šteta prouzrokovana po banku, po navedenom osnovu, neće na materijalno značajan način uticati na stabilnost poslovanja banke", kazalisu iz vrhovne monetarne institucije.

Iz CBCG je saopšteno da u kontinuiranoj komunikaciji sa bankom informisaia o radnjama koje banka preduzima u vezi sa uzrocima i obimom navedene zloupotrebe.

"Banke kao privredna društva i zaposleni u njoj su prilikom poslovanja svjesni obaveze postupanja u skladu sa zakonom i eventualne krivično pravne odgovornosti u konkretnom slučaju, dok CBCG u skladu sa svojim ovlašćenjima i nadležnostima preduzima sve neophodne radnje i aktivnosti u cilju utvrđivanja propusta u organizaciji i funkcionisanju sistema internih kontrola banke, koji je rezultirao navedenom zloupotrebom službenog položaja, kao i adekvatnosti postupanja banke u navedenom slučaju",navodise u saopštenju.

Zloupotreba službenog položaja predstavlja izolovan slučaj koji,kako tvrde u CBCG, ni na koji način ne može i ne treba da utiče na povjerenje klijenata u stabilnost i sigurnost poslovanja banaka, posebno imajući u vidu da sva potencijalna šteta pada na teret banke.

"Uloga CBCG je da svojim aktivnostima obezbijedi da sve poslovne banke u Crnoj Gori imaju dovoljno kapitala da mogu podnijeti ovakve incidente. Dakle, u konkretnom slučaju, uprava CKB je već najavila da je donijela odluku o namirenju svih deponenata, što znači da ni jedan klijent neće trpjeti štetu", rekl isu iz CBCG.

Bonus video: