Otišao posrednik Manka sa Milom Đukanovićem

Funkciju „direktora za odnose sa Vladom” u bordu Adriatic Marinasa preuzeće crnogorski biznismen Predrag Leković
1314 pregleda 21 komentar(a)
Mladen Miranović, Predrag leković, Foto: Privatna arhiva
Mladen Miranović, Predrag leković, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 25.10.2017. 05:38h

Nakon više od deset godina angažovanja u najužem rukovodstvu projekta Porto Montenegro, crnogorski biznismen Mladen Miranović napustio je kompaniju Adriatic Marinas koja stoji iza te investicije, saznaju „Vijesti“.

Miranović je svojevremeno bio komercijalni direktor Luke Bar, a potom je sarađivao sa Draganom Brkovićem u barskoj kompaniji „Horizon Logistics“ (bivša državna „Rumijatrans“), sa kojim se kasnije razišao i otisnuo u vode privatnog biznisa.

On je u Bordu direktora Adriatic Marinasa obavljao dužnost takozvanog “direktora za odnose sa Vladom”. Miranović je na tom mjestu, kompaniji koja je do maja prošle godine bila u većinskom vlasništvu kanadskog milijardera Pitera Manka, obezbjeđivao sve neophodne kontakte i podršku kod Vlade i državnih organa Crne Gore, koristeći svoje brojne privatne i poslovne veze i poznanstva sa najvišim državnim i funkcionerima DPS-a. Miranović je suprug visoke funkcionerke DPS-a i aktuelne direktorice Uprave za zaštitu kulturnih dobara Anastazije Miranović.

Preko svoje konsultantske firme Eurolink iz Bara, Miranović je još od 2005. bio uključen u „pripremu terena“ da se kanadskom milijarderu kao plac za izgradnju stanova za tržite i marina za megajahte, proda nekadašnje vojno brodogradilište Arsenal u Tivtu, a što je rezultiralo ugovorom o prodaji imovine te firme Manku i njegovim parterima koji su bivši premijer Milo Đukanović i kanadski biznismen potpisali u Tivtu novembra 2006. Sva imovina Arsenala prodata je Manku za 3,26 miliona eura, a njegov u međuvremenu formirani Adriatic Marinas dobio je na tri uzastopna 30-godišnja zakupa, skoro 300 hiljada kvadrata izuzetno atraktivnog zemljišta na obali u srcu Tivta, te preko pola miliona kvadrata akvatorijuma.

U najvećoj mjeri preko Miranovića koji je postavljen za predsjednika Borda direktora Adriatic Marinasa, Mank je kod Vlade izlobirao dobijanje povlašćenog fiskalno-pravnog položaja za svoj projekat u Crnoj Gori, te brojnih urbanističko-planskih ili ustupaka u domenu radnog zakonodavstva koje već deset godina uživa Porto Montenegro.

Koliki su ti ustupci, a koje je „pravnički oblikovao“ još jedan Crnogorac u vrhu Adriatic Marinasa - direktor pravnog sektora Savo Đurović, najbolje svjedoči izjava bivšeg izvršnog direktora Adriatic Marinasa Olivera Korleta koju je on dao kanadskom magazinu Toronto Star u novembru 2011: „Za jednog investitora je izvanredna mogućnost da može sjesti sa premijerom i reći mu hajde da mi sada dogovorimo poresko i radno-pravno zakonodavstvo Vaše države”. To je Korlet kazao kanadskom magazinu u tekstu pod nazivom „Destinacija Mankistan pogled na novo jadransko igrališe za super bogate Pitera Manka“.

Nakon što su Mank i partneri prošle godine za 210 miliona eura prodali osnivača Adriatic Marinasa, dansku kompaniju Montport Capital, državnom investicionom fondu Investment Corporation of Dubai (ICD), Korlet je na mjestu izvršnog direktora Adriatic Marinasa ostao još nepunih 12 mjeseci u „tranzicionom peridu“ dok novi vlansici - Arapi, nisu u potopunosti preuzeli stvar u svoje ruke.

Australijski menadžer krajem aprila je kormilo Porto Montenegra predao novom izvršnom direktoru Dejvidu Margasanu iz Velike Britanije, a u međuvremenu se i Miranović postepeno pasivizirao u svojoj ulozi u bordu direktora iz koga je kako saznajemo, i zvanično izašao ovih dana. Njega će na mjestu „direktora za odnose sa Vladom“ u Bordu Adriatic Marinasa zamijeniti crnogorski biznismen Predrag Leković.

Leković je i u prijateljskoj vezi sa nekadašnjim ministrom turizma Predragom Nenezićem i višegodišnji je poslovni partner sa grčkim biznismenom Petrosom Statisom u podgoričkoj kompaniji Mont Voyage koja gazduje jednom od najtraktivnijih plaža u državi kupalištem Almara Beach u uvali Oblatna kod Tivta.

Bonus video: