Ponovo će rasti cijene goriva

Sjednica Skupštine koja bi usvajanjem zakon mogla da smanji cijene još nije zakazana

26280 pregleda 56 reakcija 31 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Cijena nafte na međunarodnim berzama juče je u jednom trenutku dostigla 99 dolara za barel, što je najviši nivo u posljednjih osam godina, od septembra 2014. godine, da bi se na kraju dana dijelimično vratila na oko 97 dolara.

Analitičari naftnih tržišta smatraju da je do novog rasta došlo zbog zaoštravanja sukoba u Ukrajini i najava da će Rusiji, koja je značajni proizvođač nafte i gasa, biti uvedene snakcije zbog priznanja separatističkih regiona u Ukrajini.

Nove maksimalne maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori biće određene u ponedjeljak, na osnovu presjeka cijena naftnin derivata na međunarodnim berzama i odnosa kursa dolara i eura. Prema sadašnjim dešavanjima na berzama gorivo bi ponovo moglo poskupiti za dva do tri centa.

Cijene goriva u Crnoj Gori već se nalaze na najvećem istorijskom maksimumu. Litar eurosupera 95 i 98 košta 1,54 i 1,58 eura, euro dizela 1,42 eura, a lož ulja 1,40 eura.

U skupštinskoj proceduri ponovo se nalazi izmjena zakona o akcizama čije bi usvajanje omogućilo Vladi da u poriodima poremećaja tržišta kako je sada, smanji cijene goriva na teret državnih dažbina. Od ranije postoji predlog SDP-a o smanjenje akciza, kao i slična inicijativa Unije slobodnih sindikata.

Međutim, sjednica Skupštine sa ovom tačkom još nije zakazana kao ni matičnog odbora za ekonomiju, koji bi mogao uobličiti sve pristigle predloge o tome kako ograničiti rast cijena goriva. Socijalni savjet je prije tri dana usvojio preporuku, kojom od Skupštine traži da što prije zakaže sjednicu i usvoji predlog koji bi omogućio smanjenje cijena goriva jer utiču na rast cijena ostalih proizvoda i ugrožavaju životni standard građana.

Akcize na gorivo su posljednji put mijenjane 2017. godine kada su na predlog tadašnje Vlade povećane za devet centi po litru. Akcize sada iznose 44 i 55 centi po litru. G. K.

Bonus video: