SDT da ispita izbor advokata

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila da je Ministarstvo finansija ugrozilo javni interes odabirom advokatske kancelarije Four Knights LLC da zastupa državu u arbitražnom sporu sa biznismenom Duškom Kneževićem.

16334 pregleda 32 reakcija 32 komentar(a)
Spajić, Foto: BORIS PEJOVIC
Spajić, Foto: BORIS PEJOVIC

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) je mišljenje u vezi sa ispitnim postupkom izbora advokatske kancelarije u arbitražnom postupku koji je protiv države Crne Gore pokrenuo biznismen Duško Knežević, Atlas Capital Holding Limited i Meljine Complex Limited zajedno sa kompletnom prikupljenom dokumentacijom proslijedila Specijalnom državnom tužilaštvu na ocjenu da li je u konkretnom slučaju izvršeno krivično djelo za koje se preduzima gonjenje po službenoj dužnosti.

To je zvanično rečeno “Vijestima” u ASK-u koji je u novembru prošle godine pokrenuo ispitni postupak protiv ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića za utvrđivanje postojanja ugrožavanja javnog interesa koje upućuje na postojanje korupcije u vezi sa izborom advokatske kancelarije Four Knights LLC iz Švajcarske.

”Na osnovu sprovedenog postupka pokrenutog po službenoj dužnosti, Agencija je 18. februara ove godine donijela mišljenje u kojem je utvrđeno da postupak izbora pravnog zastupnika Crne Gore po javnom pozivu Ministarstva finansija domaćim i međunarodnim advokatskim kancelarijama da dostave ponude za zastupanje Crne Gore u arbitražnom postupku protiv Duška Kneževića, Atlas Capital Holding Limited i Meljine Complex Limited, objavljenom 22. marta 2021, predstavlja ugrožavanje javnog interesa u smislu člana 44 stav 2 i člana 72 Zakona o sprečavanju korupcije i može uticati na narušavanje integriteta Ministarstva finansija i socijalnog staranja i Vlade Crne Gore”, kazali su u ASK-u.

Iz Agencije su dodali da su istog dana uputili mišljenje Ministarstvu finansija sa preporukom, te obavezom da u roku od 30 dana dostavi izvještaj o preduzetim radnjama u odnosu na navedenu preporuku.

Spajićev resor je juče saopštio da nije ugrožen javni interes, niti je ministarstvo narušilo svoj i integritet Vlade prilikom izbora advokatske kancelarije.

”Ministarstvo finansijanije nije ugrozilo javni interes, niti narušilo svoj i integritet Vlade Crne Gore u naručenom mišljenju Jelene Perović, koju iz nevladine organizacije prepoznate po borbi protiv korupcije i kriminala smatraju nedostojnom za obavljanje funkcije direktorice ove vrlo značajne i prijeko potrebne institucije, sumnjičeći je za sukob interesa kod preprodaje državnog stana i ostvarene dobiti od preko 40.000 eura za koju nije platila porez, prema javno dostupnim podaci. Perović je u naručenom mišljenju citirala odredbu člana 14 stav 1.5 Zakona o javnim nabavkama, kojim je izričito propisano da se ovaj zakon ne primjenjuje na pravne usluge advokata za zastupanje u arbitraži ili mirnom rješavanju sporova u Crnoj Gori, državi članici EU, trećoj državi ili međunarodnoj arbitraži”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo finansija je istaklo da su postupili sa stepenom zaštite javnog interesa većim nego što je traženo Zakonom o javnim nabavkama, te da nijesu bili dužni da sprovode bilo kakav postupak po ovom zakonu jer je zastupanje u međunarodnim arbitražama izuzeto od primjene postupaka javnih nabavki, kao ni da objavljuju javni poziv.

Spajićev resor je pitao Perovićevu šta je to u postupku koji je sproveden bilo netransparentno, koji su to nejasni, neprecizni i nemjerljivi kriterijumu te sa kojom metodologijom je ministarstvo trebalo da uskladi tekst javnog poziva i da li je ministarstvo trebalo da izabere najskuplju advokatsku kancelariju.

Ministarstvo navodi da je sproveden istovjetan postupak kao kod postupka izbora pravnog zastupnika u slučaju arbitražnog spora koji je protiv Crne Gore pokrenula Adiko banka, kojim se ASK nije bavila, a koji je okončan u korist države.

”Poziv iz 2017. godine bio je identičan, sa istim kriterijumima, kao ovaj za koji je ASK pokrenula naručeni postupak. Da se ne bi ugrozilo načelo pravičnosti - jednake primjene prava na sve, kao i načelo zabrane diskriminacije, a s obzirom da se ASK nije bavio ostalim postupcima za izbor pravnog zastupnika u arbitražnim postupcima, ministarstvo će tražiti od Agencije da sprovede postupke ispitivanja prilikom izbora pravnih zastupnika za sve arbitražne postupake koji su vođeni za vrijeme prethodnih vlada. Očekujemo da će se reformisani ASK sa stručnim rukovodstvom kompetentnije baviti slučajevima koje ćemo prijaviti, jer se Perovićeva po službenoj dužnosti nije sjetila da postoje”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: