Gorivo jeftinije za 11 i 13 centi?

Iz Ministarstva finansija su saopštili da se novim predlogom ne predviđa uvođenje akciza na slatkiše i negazirana pića sa zaslađivačem, kao ni povećanja akciza na gazirana pića i cigarete

31655 pregleda 381 reakcija 5 komentar(a)
Akcize bi privremeno mogle biti niže za 20 odsto dok traje kriza na naftnom tržištu, Foto: Luka Zeković
Akcize bi privremeno mogle biti niže za 20 odsto dok traje kriza na naftnom tržištu, Foto: Luka Zeković

Vlada bi danas na inicijativu Ministarstva finansija trebalo da usvoji predlog izmjena Zakona o akcizama, čije usvajanje u Skupštini bi omogućilo privremeno smanjenje akciza na gorivo do 20 odsto dok traje nestabilnost na naftnom tržištu.

Akciza po litru euro dizela sada iznosi 45 centi, a benzina 55 centi. To znači da bi nakon što se usvoji ovoj predlog, Vlada mogla da smanji akcize za 20 odsto, odnosno za 9 i 11 centi. Kako se na akcize računa i PDV, ukupno smanjenje cijena goriva iznosilo bi 11 i 13 centi po litru.

Ministarstvo finansija je već predlagalo sličnu normu u izmjeni zakona o akcizama iz decembra prošle godine, ali je većina poslanika bila protiv ili uzdržana jer je istim predlogom bilo predviđeno vanredno povećanje akciza na cigarete i alkohol, kao i uvođenje akciza na slatkiše.

Iz Ministarstva su juče saopštili da se novim predlogom ne predviđa uvođenje akciza na slatkiše i negazirana pića sa zaslađivačem, kao ni povećanja akciza na gazirana pića i cigarete. Da bi se obezbijedila stabilnost prihoda budžeta, kako su naveli, predlažu određene korekcije u cilju smanjenja neravnopravnost akcizne politike.

Za bezdimne duvanske proizvode predviđa se uvođenje akcize koja bi se postepeno povećavala - od 1. juna do 31. decembra 2022. godine bi iznosila 100 eura po kilogramu, od 1. januara do 31. decembra 2023. godine 145 eura, dok bi od 1. januara 2024. godine bila 190 eura po kilogramu.

Uvela bi se i akciza na duvanske i nikotinske proizvode za žvakanje i šmrkanje, kao i za dio pića koja nijesu imala akcizu, a sadrže nivo alkohola. Akciza bi se uvela i na plastiku za jednokratnu upotrebu, a sprovelo bi se markiranje goriva.

Bonus video: