Agrobudžet 50,9 miliona, od čega je iz nacionalnog budžeta 35,9 miliona eura

Sve mjere podrške opredijeljene poljoprivrednim proizvođačima uvećane su za minimum 10 odsto

15256 pregleda 14 komentar(a)
Stijović, Foto: Boris Pejović
Stijović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.02.2022. 18:13h

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Agrobudžet za ovu godinu u iznosu od 50,9 miliona eura, od čega su izdvajanja iz nacionalnog budžeta 35,9 miliona eura, što je za 33 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, odnosno 47 odsto više u odnosu na 2020.

To je zvanično saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Kako su Vijesti jutros objavile sve mjere podrške opredijeljene poljoprivrednim proizvođačima uvećane su za minimum 10 odsto.

Direktna plaćanja koja se odnose na broj stoke i premije po hektaru obradive površine su povećana su sa 220 (+10) na 250( +10 za mlade) tj. od 10- 15 odsto.

Direktna plaćanja za sektor mljekarstva koja se odnose na preradu na gazdinstvima i za otkupljeno mlijeko od strane privrednih subjekata povećana su od 25 do 30 odsto.

Od ove godine sve vrste mlijeka (kravlje ovčije i kozije) ostvaruju premiju na isti način, stoga su premije za kozarstvo i ovčarstvo povećane i do 70 odsto.

Uvedene su i premije tovnih rasa u odnosu na osnovnu premiju ( 50 odsto od osnovne premije koja je povećana 10 odsto na iznos -130 eura). Prvi put su uvedene mejere za sektor živinarstva kod proizvodnje pilećeg mesa.

agrobudžet
foto: mpsv.gov.me

Premije u svinjarstvu su povećane za 70 odsto - sa 60 na 100 eura.

Ministarstvo je u cilju jačanja stočnog fonda opredijelilo je agrobudžetom milion eura za nabavku visokoproduktivnih steonih junica gdje će iznos podrške biti 70 odsto.

Takođe, ministarstvo je opredijelilo preko 30 odsto više sredstava za nabavku kvalitetnijeg sjemena za vještačko osjemenjivanje.

Poseban fokus je stavljen na razvoj putne i ruralne infrastrukture gdje će iznos sredstava podrške biti 3,4 miliona eura, što je za 1,2 miliona eura više u odnosu na prethodnu godinu.

Podrška za nabavku mehanizacije iz nacionalnih sredstava će biti izdašnija i iznosiće 40 odsto za nabavku traktora odnosno 50 odsto za nabavku sitne mehanizacije.

Agrbobudžet za 2022. godinu je u cilju pospješivanja rodne ravnopravnosti krerirao značjan broj mjera sa dodatnom podrškom od 10 odsto za gazdinstva čiji su nosioci žene. Pored toga uvedena je nova mjera koja ima za cilj pospješivanje ženskog preduzetništva.

Ovogodišnjim Agrobudžetom izdvojena su sredstva koja su više od 10 odsto veća u odnosu na prethodnu godinu u sektorima pčelarstva, organske proizvodnje, ratarsko-povrtarske i očuvanje genetičkih resursa uz kreiranje inovativnih novih mjera.

Takođe obuhvaćen je i čitav niz drugih mjera kreiranih sa ciljem razvoja poljoprivrede u svim sektorima i podsektorima poljoprivredne proizvodnje i obezbeđivanjem proizvodnje i prerade hrane i poljoprivrednih proizvoda u značajno većoj mjeri nego što je bilo ikada do sada.

Bonus video: