CBCG: Isključenje Rusije iz SWIFT-a ne bi značajno uticalo na stabilnost bankarskog sistema

SWIFT mreža, koju danas koristi 11.000 banaka, finansijskih institucija i korporacija u više od 200 zemalja svijeta, pod kontrolom je centralnih banaka G-10 grupe i Evropske centralne banke

21832 pregleda 40 reakcija 13 komentar(a)
Centralna banka, Foto: Luka Zeković
Centralna banka, Foto: Luka Zeković

Eventualno isključenje Rusije iz međunarodnog sistema plaćanja SWIFT, ne bi imalo značajnog uticaja na stabilnost bankarskog sistema u Crnoj Gori, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).

"Povodom uvođenja restriktivnih mjera Rusiji od strane nadležnih međunarodnih institucija, ukazujemo da još nije donešena odluka o isključivanju ove zemlje iz sistema SWIFT, niti je u ovom trenutku u potpunosti definisan obim i struktura ekonomskih sankcija", navode iz CBCG.

Podsjećaju da SWIFT sistem predstavlja vodeću komunikacionu platformu koju koriste banke i druge institucije za brzo i sigurno izvršavanje međunarodnih plaćanja. SWIFT mreža, koju danas koristi 11.000 banaka, finansijskih institucija i korporacija u više od 200 zemalja svijeta, pod kontrolom je centralnih banaka G-10 grupe i Evropske centralne banke.

"Kada govorimo o bankama u Crnoj Gori, imajući u vidu njihovu mrežu korespodentskih banaka, kao i iznose sredstava na računima kod banaka u Rusiji, eventualno isključenje ove zemlje iz sistema SWIFT ne bi imalo značajnog uticaja na stabilnost bankarskog sistema u Crnoj Gori", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: