Banke u plusu 51,7 miliona (INFOGRAFIK)

Podaci pokazuju da je na kraju decembra prošle godine profitabilnost sistema poboljšana u odnosu na isti period 2020. godine za 29,3 miliona Devet banaka je imalo pozitivan rezultat od 59,2 miliona, dok su dvije banke bile u minusu od 7,5 miliona

10657 pregleda 36 reakcija 5 komentar(a)
Rast kredita i depozita: Sa ranijeg sastanka bankara i rukovodstva CBCG, Foto: Igor Sljivancanin
Rast kredita i depozita: Sa ranijeg sastanka bankara i rukovodstva CBCG, Foto: Igor Sljivancanin

Komercijalne banke su, prema preliminarnim podacima na kraju decembra prošle godine poslovale sa dobitkom od 51,7 miliona eura.

Iz Centralne banke (CBCG) “Vijestima” je zvanično rečeno da je na kraju decembra prošle godine profitabilnost sistema poboljšana u odnosu na isti period 2020. godine za 29,3 miliona eura.

Bankarsko tržište u prošloj godini je obilježio rast kredita i depozita, ali i loših kredita (NPL) sa kojima se kasni u otplati. Iz vrhovne monetarne institucije kažu da je rast loših kredita očekivan zbog aktuelne pandemije, procjenjuju da će NPL rast i u ovoj godini, ali umjeri u kojoj neće biti ugrožena stabilnost bankarskog sistema koji je visokolikvidan i solventan.

”Na kraju decembra 2021. godine, devet banaka u sistemu ostvaruje pozitivan finansijski rezultat u iznosu od 59,2 miliona eura. Negativan finansijski rezultat iskazale su dvije nesistemske banke u iznosu od 7,5 miliona eura. Stopa adekvatnosti kapitala tih banaka je iznad zakonom propisanog minimuma”, kazali su iz CBCG.

Bruto krediti i potraživanja na kraju prošle godine bili su 3,36 milijardi eura i posmatrano u odnosu na kraj decembra 2020. godine ukupni krediti bilježe rast od 201,1 miliona eura ili 6,37 odsto. Ukupni depoziti na kraju decembra su bili 4,20 milijardi u jednogodišnjem periodu su porasli 828,3 miliona eura ili 24,56 odsto.

“Koeficijent nekvalitetnih kredita i potraživanja/ukupnih kredita i potraživanja (NPL) na kraju decembra iznosi 6,17 odsto. U odnosu na decembar 2020. godine ovaj pokazatelj bilježi rast od 0,70 procentnih poena. Prošle godine zabilježen je blagi rast učešća nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima. Taj rast je bio i očekivan, imajući u vidu pandemiju i njene posljedice na pad ekonomskih aktivnosti i zaposlenosti u odnosu na pretpandemijski nivo. Dodatno, rezultati sprovedene procjene aktive svih banaka (AQR) djelimično su uticali na promjene u strožijoj ocjeni rizika nekih banaka”, objasnili su iz vrhovne monetarne institucije.

Imajući u vidu postepeno ukidanje privremenih mjera usvojenih u cilju ublažavanja efekata pandemije na poslovanje korisnika kredita za očekivati je, ocjenjuju u CBCG, da će i u 2022. godini biti prisutan blagi rast nekvalitetnih kredita, u mjeri u kojoj neće dovesti do ugrožavanja stabilnosti bankarskog sistema, koji je izuzetno visokolikvidan i solventan.

”Potrebno je naglasiti da uprkos pandemiji, tokom 2021. godine ukupni krediti koji kasne u otplati preko 90 dana, ostvarili su rast od samo 0,02 procentnih poena i na kraju 2021. godine su predstavljali 2,49 odsto ukupnih bruto kredita i potraživanja.U kontinuitetu pratimo poslovanje banaka i u slučaju potrebe preduzimaćemo neophodne mjere u cilju očuvanja stabilnosti i u narednom periodu”, poručili su iz CBCG.

Bonus video: