Rusko-ukrajinski konflikt, efekat na svjetsko tržište

Iako je trenutno neizvjesnost na tržištu, važno je znati da su u prošlosti efekti velikih geopolitičkih događaja obično bili kratkoročni, posebno ako je privreda bila na čvrstim osnovama.

28249 pregleda 68 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Limit Prime
Foto: Limit Prime

Napad Rusije na Ukrajinu izazvao je nestabilnost i novu neizvjesnost na tržištima u četvrtak, dok su se investitori mučili da procijene dugoročne implikacije sukoba na cijene.

Nakon što su prethodno pale, američke akcije su porasle kasnije tokom dana, dok su instrumenti poput, zlata i državnih obveznica poništili neke od svojih ranijih dobitaka. Cijene nafte su prešle 100 dolara prvi put od 2014. godine.

Iako je trenutno neizvjesnost na tržištu, važno je znati da su u prošlosti efekti velikih geopolitičkih događaja obično bili kratkoročni, posebno ako je privreda bila na čvrstim osnovama.

Uticaj na tržišta

Indeksi. Dow40 je porastao je za 91 poen na 33.223. Do tog zamaha došlo je nakon što je indeks pao za više od 800 poena u ranom trgovanju.

Ostali glavni američki berzanski indeksi su takođe popravili svoju poziciju, pri čemu je S&P 500 porastao za 1,5% do kraja trgovanja, a tehnološki indeks Nasdak za 3,3%.

Kriptovaute. U međuvremenu, cijene glavnih kriptovaluta su nastavile da padaju ove nedelje dok je kriza Rusije i Ukrajine ključala, a kupci kriptovaluta i drugi investitori tražili su sigurnija utočišta poput američkog dolara i zlata.

Bitcoin je pao na početku trgovanja u četvrtak, ali se oporavio kasnije tokom dana. Cijena ove kriptovalute porasla je u četvrtak za 3,2%.

Limit Prime
foto: Limit Prime

Nafta. Cijene nafte skočile su za 7,5%, premašivši više od 100 dolara po barelu, prvi put od 2014, zbog zabrinutosti da bi kriza u istočnoj Evropi mogla poremetiti ruske isporuke sirove nafte. Rusija čini oko 12% svetskih snabdevanja naftom i obezbjeđuje oko 40% gasa Evropskoj uniji. Većina tog goriva se isporučuje cjevovodima, uključujući Ukrajinu.

Inicijalna reakcija tržišta bila je tipična i već viđena tokom ranijih velikih konflikata. Cijene zlata su skočile na najviši nivo u poslednjih više od godinu dana, a dolar je porastao za više od 1% u odnosu na ostale valute.

Ovakva situacija na tržištu izaziva dodatnu volatilnost, ali i šansu za potencijalno investiranje. Šta to znači u praksi? Evo dva primjera trgovine zlatom i naftom:

Zlato

Cijena zlata 22.02. je iznosila oko 1910 dolara; Cijena zlata 24.02. je iznosila oko 1970 dolara.

To znači da su investitori u periodu od samo dva dana, uz uloženih 38,2 dolara na količinu od 0,02 lota imali priliku da potencijalno zarade 120 dolara.

Nafta

Cijena nafte je takođe bilježila rast. Prije dva dana ste sa ulogom od 18,47$ pri kupovnoj cijeni od 92,380$ do kraja dana potencijalno mogli ostvariti profit od 55,82€ (lot 0,01) jer je zaključna cijena iznosila 97,962$.

Ako želite da trgujete zlatom ili naftom kliknite ovdje.

Ako imate pitanja u vezi sa trgovanjem, možete nas pozvati na broj telefona +382 67 242 242 i mi ćemo besplatno odgovoriti na svako vaše pitanje.

Website: www.limitprime.com/me

Facebook , Instagram, Linkedin, Twitter, YouTube