Hilton grupacija zainteresovana da završi radove hotela "As"

Kako je "Vijestima" rečeno oni su zainteresovani da kupe nedovršenu 16-spratnu građevinu, te je napokon, poslije dvije decenije završe i pretvore u luksuzni hotel

14993 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Biljana Matijašević
Foto: Biljana Matijašević

Hilton grupacija zainteresovana je da preuzme završetak izgradnje hotelskog kompleksa “As” u Perazića dolu, a dolazak njihovih predstavnika u Budvu očekuje se ubrzo.

Oni namjeravaju da dođu i upoznaju se detaljno sa dokumentacijim i mogućnostima ulaganja u hotel As. To je "Vijestima" potvrđeno iz Hotelske grupe Budvanska rivijera.

Kako je "Vijestima" rečeno oni su zainteresovani da kupe nedovršenu 16-spratnu građevinu, te je napokon, poslije dvije decenije završe i pretvore u luksuzni hotel.

Podsjećamo, sredinom februara Predsjednik Odbora direktora, Mijomir Pejović i izvršni direktor Hotelske grupe "Budvanska rivijera" AD, Jovan Gregović su u Londonu , kako je tada saopšteno iz Hotelske grupe, održali produktivni sastanak sa Simonom Vinsentom OBE, izvršnim potpredsjednikom i predsjednikom Hilton Worldwide za Evropu, Bliski Istok i Afriku, saopšteno je iz Hotelske gupe "Budvanska rivijera".

Kako su istakli, cilj sastanka bio je razgovor o dugoročnim poslovnim mogućnostima i saradnji između Hotelske grupe „Budvanska rivijera“ AD i Hilton grupacije.

Hotelski kompleks i dalje je uknjižen na kompaniju Nega tours Montenegro, iako je Hotelska grupa pred Privrednim sudom pokrenula postupak raskida ugovora.

Hotel "As" je sinonim propale privatizacije, uništenja prostora i megalomanskih želja investitora koje nikada nijesu realizovane, dok je jedna od najljepših uvala uništena.

Priča o privatizaciji nekada jednog od najljepših hotela na crnogorskoj obali počela je 2002, kada je "Budvanska rivijera" prodala "As" crnogorsko-ruskoj kompaniji "Nega tours" za pet miliona maraka, od čega je tri miliona pripalo Vladi, a dva miliona hotelskoj grupi.

Investitor se obavezao da će u hotel uložiti 22 miliona maraka i da će ga otvoriti do kraja 2003. To se do danas nije dogodilo, a nedovršena višespratna betonska građevina i dalje stoji. Kako ugovor o privatizaciji nije ispoštovan, Vlada je u februaru 2014. potpisivanjem aneksa ugovora investitoru dala novu šansu.

Prema aneksu, uz koji je data garancija od tri miliona, investitor je trebalo da u prvu fazu rekonstrukcije i gradnje hotela uloži najmanje 15 miliona eura, od čega polovinu do 15. novembra 2014.

Zbog nepoštovanja obaveze iz aneksa, Vlada je početkom 2016. tražila raskid ugovora.

Hotelska grupa "Budvanska rivijera" je u maju 2016. godine, po nalogu Vlade, podnijela Privrednom sudu tužbu za raskid ugovora. Pokazalo se i da garancija nije bila validna...

Ministarstvo turizma je 2016. podnijelo krivične prijave protiv investitora zbog dostavljanja lažne bankarske garancije od tri miliona eura. Investitori su tvrdili da je garancija validna i da su "Sber banku", koja ju je izdala, izabrali na predlog Vlade.

Specijalno tužilaštvo je prije dvije godine uhapsilo jednog od vlasnika "Nega tours Montenegro" Neđeljka Gardaševića, optužujući ga za zloupotrebu ovlašćenja u privredi, zbog lažne garancije.

Bonus video: