Nova faza "Hiljadu plus" kada se ugovori kredit sa CEB

Za novu fazu potrebno je 20 miliona eura, od čega država obezbjeđuje pola kroz kredit sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope, a 10 miliona komercijalne banke

3816 pregleda 3 komentar(a)
Očekuje se nastavak povoljnih uslova za građane (Ilustracija), Foto: Luka Zeković
Očekuje se nastavak povoljnih uslova za građane (Ilustracija), Foto: Luka Zeković

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma u narednom periodu će pokrenuti inicijativu za novo zaduženje kod Banke za razvoj Savjeta Evrope u iznosu od deset miliona eura, kako bi se obezbijedio novac za novu petu fazu projekta rješavanja stambenih potreba građana po povoljnim uslovima poznatijeg kao “Hiljadu plus” (1000+).

Ukupna vrijednost ove faze projekta, kako su saopštili “Vijestima” iz ovog Ministarstva, jeste 20 miliona eura, od kojih 50 odsto iznosa obezbjeđuje država sredstvima zajma kod Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB), dok 50 odsto iznosa obezbjeđuju komercijalne banke koje su prijavile učešće u projektu.

Nakon potpisivanja ugovora o zajmu sa CEB-om, počeće realizacija projektnih aktivnosti, odnosno raspisivanje javnih poziva za banke i investitore, sprovođenje komunikacione strategije i raspisivanje javnog poziva za građane koji su zainteresovani da učestvuju u projektu

”Realizacija četvrte faze je u završnoj fazi. Ovo je projekat socijalnog stanovanja, koji se realizuje u kontinuitetu više od 10 godina i predstavlja projekat socijalnog stanovanja za građane sa srednjim i nižim primanjima koji na tržištu ne mogu riješiti stambenu potrebu. Do sada su uspješno realizovane tri faze projekta u okviru kojih je ukupno 1.186 porodica riješilo stambeno pitanje, odnosno preko tri hiljade građana. Kroz prethodnih pet dodjela u okviru tekuće IV faze, uručen je 481 vaučer, od toga 191 vaučer prioritetnoj grupi lica i 290 vaučera ostalim ciljnim grupama”, naveli su iz Ministarstva.

U cilju nastavka realizacije projekta, odnosno početka pete faze, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma će u narednom periodu, kako su naveli, intenzivirati aktivnosti, “imajući u vidu da je Zakonom o budžetu za 2022. godinu predviđeno kreditno zaduženje kod Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB) u iznosu od 10 miliona eura za realizaciju ovog projekta”.

”Osnovna pretpostavka za realizaciju projekta je obezbjeđivanje kreditnih sredstava od strane CEB-a, što znači da slijede aktivnosti na pripremi aplikacije za zajam, komunikacije sa predstavnicima CEB-a povodom uslova kreditiranja i pravila sprovođenja projekta, potpisivanje ugovora o zajmu, ali i komunikacija sa partnerima u sprovođenju projekta - komercijalnim bankama, investitorima, Notarskom komorom Crne Gore. Očekujemo da će i u narednoj fazi uslovi za učešće u projektu biti povoljni. Podsjetićemo da smo i u ovoj, tekućoj fazi, obezbijedili najpovoljnije uslove na tržištu, u cilju omogućavanja građanima Crne Gore da riješe stambeno pitanje”, saopštili su iz Ministarstva.

Kako je navedeno, u sadašnjoj četvrtoj fazi učesnici projekta kupuju stanove uz fiksnu kamatnu stopu od 2,99 odsto, a učešće u kupoprodajnoj vrijednosti nekretnine nije obavezno.

”Obrada kredita je 0,3 odsto, dok je period otplate kredita do 240 mjeseci (20 godina). Takođe, kroz saradnju sa Notarskom komorom Crne Gore, obezbijeđen je popust od 50 odsto na notarske usluge. Ističemo i da je novina u ovoj fazi projekta ta što je građanima omogućena kupovina bilo kojeg stana koji je dostupan na tržištu, bilo da se radi o starogradnji ili novogradnji ako ispunjava minimalne uslove energetske efikasnosti. Nakon obezbjeđivanja finansijskih sredstava, odnosno potpisivanja Ugovora o zajmu sa CEB-om, pristupiće se realizaciji projektnih aktivnosti: raspisivanje javnih poziva za banke i investitore, sprovođenje komunikacione strategije i raspisivanje javnog poziva za građane”, naveli su iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Bonus video: