Protest bivših radnika MA: Privredni sud donosi odluke na osnovu pritisaka izvršne vlasti

"Napominjemo još i da krivične prijave koje je do sada podnijela stečajna uprava još nijesu kompletirane i da je u toku obezbjeđivanje dodatnih i dopunskih dokaza o ciljanom uništavanju državne infrastrukture, odnosno Montenegro Airlines", kazao je Srđan Habić, jedan od predstavnika radnika angažovanih u stečaju

11114 pregleda 30 reakcija 6 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Luka Zeković
Sa protesta, Foto: Luka Zeković

Bivši zaposleni u kompaniji Montenegro Airlines (MA), njih oko 20 do 30 koji su angažovani radnici u stečaju, održali su danas protest ispred Privrednog suda zbog, kako navode, sumnjivih postupanja pojedinih sudija Privrednog suda.

Oni su zatražili prijem kod predsjednika suda vezano za postupanja pojedinih ovlašćenih osoba iz Privrednog suda koja imenuju istog sudiju da postupa u predmetima u kojima su, po njihovom mišljenju, donijete nezakonite odluke u vezi sa zabranom korišćenja loga MA.

"Sporna odluka postupajuće sudije Privrednog suda je nastala prije nego što je o tome stav iznio Upravni sud Crne Gore, a na osnovu izjave Ministarstva ekonomskog razvoja, te smatramo da je, u ovom predmetu, sudska vlast donijela presudu na osnovu pritiska izvršne vlasti, što upućuje na to da u današnjoj Crnoj Gori sudska vlast nije nezavisna", naveo je na protestu Srđan Habić, jedan od predstavnika radnika angažovanih u stečaju.

On je kazao da je ista sudija Privrednog suda Crne Gore nanijela dodatnu štetu i odbacivenjam privremene mjere kojom je od Ministarstva odbrane tražena zabrana iseljenja sektora keteringa, čime je, kako je naveo, nanesena nesaglediva šteta, kako stečajnom dužniku, tako i zaposlenima , kao i državi Crnoj Gori.

"U saznanju smo, a što je indikativno, da će ista sudija odlučivati i o krucijalnim pitanjima vezanim za status imovine u našoj svojini, tj. hangara i zgrade starog tornja na aerodromu Podgorica, od koje treba da se kao povjerioci naplatimo", naveo je Habić.

Okupljeni nijesu željeli da kažu o kojoj sudiji je riječ.

Oni su kazali da će u slučaju negativnih ishoda po stečajnu masu, pokrenuti sve pravne radnje, a prvenstveno krivične i odštetne prijave.

"O tome ćemo obavijestiti i stečajnu upravu, protiv koje ćemo takođe podnijeti prijave ukoliko stečajnu masu ne bude zaštitila od postupanja pojedinaca iz Privrednog suda. Što se tiče sudija - članova vijeća Privrednog suda koji postupaju po podnesenim prigovorima, ukoliko podrže nezakonite radnje koje su očigledne, kako stručnoj javnosti, tako i svim građanima Crne Gore, tražićemo od državnih organa da preispitaju sve stečajne postupke koje su do sada vodili, kao i odluke vijeća Privrednog suda Crne Gore u kojima su učestvovali kao članovi", rekao je Habić.

Dodao je da su do sada imali razumijevanje stečajne uprave, te traže da tako bude i ubuduće, jer će u suprotnom, kako navode, procesuirati i stečajnu upravu.

"Napominjemo još i da krivične prijave koje je do sada podnijela stečajna uprava još nijesu kompletirane i da je u toku obezbjeđivanje dodatnih i dopunskih dokaza o ciljanom uništavanju državne infrastrukture, odnosno Montenegro Airlines", kazao je on.

Poručio je da je kompanija u svijetu i dalje prepoznata kao nacionalna vazduhoplovna kompanija koja je samo prizemljena, ali ne i likvidirana, te da im se nudi poslovna saradnja, koju im, kako je rekao, onemogućava postupajuća sudija sa njenim mentorima iz Privrednog suda, ne dozvoljavajući im da unovče stečajnu nematerijalnu imovinu (brend, logo, licence, informacione sisteme i znanje), odnosno, uništavajući materijalnu imovinu stečajnog dužnika (hangar, stari toranj i sve u vezi sa tim).

"Hangar MA ciljano napada Vlada preko svojih ministarstava"

Jedna od predstavnica radnika Dubravka Đurić je kazala će od stečajne uprave, uoči odlučivanja o privremenim mjerama zabrane iseljenja iz habgara, tražiti da im dostavi dokaze da je hangar, koji je, kako je rekla, od svojih sredstava izgradio MA, i prije otvaranja stečajnog postupka, a i nakon toga, "bio ciljana imovina koju je napadala Vlada Crne Gore preko resornih ministarstva, avio kompanije To Montenegro, zaštitnice imovinsko-pravnih odnosa, Bojane Ćirović, i direktora Aerodroma Crne Gore, Gorana Jandreoskog, kao i dijela bivšeg menadžmenta MA".

"Skrećemo pažnju sidnikatima da je zbog ponašanja resornih ministarstava značajnom broju naših kolega onemogućeno da nađe zaposlenje u MA u stečaju, ali i na drugim mjestima, budući da se radi o specijalizovanim znanjima i ljudima koji su obučavani za potrebe nacionalne vazduhoplovne kompanije. Naši nekadašnji direktori koji su birani po političkom principu, a sada novi direktori na drugom mjestu, izabrani po preletačkom političkom principu, nijesu dozvolili, uz blagoslov sada tehničke Vlade Crne Gore očuvanje i korišćenje resursa i zapošljavanje stručnih lica koja su ostala bez posla", rekla je Đurić.

Poručila je da će zajedno izvršiti pritisak na stečajnu upravu da otkrije sva navodna nepočinstva, krađe, zloupotrebe, eliminisanje nepodobnih stručnih osoba i sve druge nazakonitosti.

"Kao bivše zaposlene interesuje nas ko je primao zarade, odnosno bonuse, dnevnice i ko zna kakva još polulegalna i nelegalna primanja u mjesečnim milionskim iznosima i kako će se stečajna uprava odrediti prema tome. Prema podacima do kojih smo mi došli, već se javljaju pojedina lica koja žele da vrate otpremnine, bojeći se zakonskih konsekvenci, dok nam svakodnevno bivši zaposleni daju dodatne informacije o nepočinstvima koje mi nijesmo mogli znati, jer smo kao stručna lica bili izopšteni iz tekućih dešavanja Montenegro Airlines", kazala je Đurić.

Ona je poručula da još jednom upozoravaju nadležne da se neće libiti da posegnu za svim dostupnim pravnim sredstvima kako bi zaštitili ono što su godinama sticali i gradili.

"U svemu ovome ostaćemo uporni dok se svaki kriminalac i počinilac sličnog djela ne procesuira i crnogorsko vazduhoplovstvo vrati na mjesto koje mu pripada", zaključila je Đurić.

Bonus video: