Stijović: Agrobudžet za ovu godinu ubjedljivo najviši u odnosu na ikada prije

Izdvajanja iz nacionalnog budžeta 35,9 miliona eura, 32 odsto više nego prethodne godine

5414 pregleda 14 komentar(a)
Stijović, Foto: Boris Pejović
Stijović, Foto: Boris Pejović

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović kazao je na današnjem predstavljanju Agrobudžeta da je on ubjedljivo najviši u odnosu na ikada prije.

On je naveo da je Agrobudžet za ovu godinu vrijedan 50,9 miliona eura od čega su izdvajanja iz nacionalnog budžeta 35,9 miliona eura, što je za 32 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, odnosno 47 odsto više u odnosu na 2020 i 60 odsto više u odnosu na 2019. godinu.

Kazao je da poljoprivredni proizvođači najviše benefita imaju upravo od izdvajanja iz nacionalnog budžeta.

"Ovaj budžet je razvojni i projektovan je da pomogne poljoprivrednim proizvođačima da razviju svoju poljoprvirdenu proizvodnju u maksimalnoj mjeri koja je moguća u ovim uslovima", rekao je Stijović.

Stijović je objasnio da su sve mjere povećane 10 odsto ili više u odnosu na prošlu godinu.

"Premije po grlu u govedarstvu povećane su sa 75 na 85 eura, a za junice u čistoj rasi premije su povećane sa 50 na 150 eura. U ovčarstvu i kozarstvu povećane su premije sa devet na 10 eura po grlu, a u svinjarstvu sa 60 na 100 eura po grlu...", rekao je Stijović.

Dodao je da je po prvi put uvedena mjera za nabavku jata tovnih pilića i ćurića.

Stijović je naveo da je povećana i osnovna premija za otkup mlijeka sa pet na osam centi i dodao da dodatno nagrađuju kvalitet i kvantitet sa po pet centi i dodatni jedan za količine preko pet hiljada litara.

"Povećane su subvencije u biljnoj proizvodnji sa 220 na 250 eura po hektaru za sve obradive površine. Dodatnih 10 eura po hektaru opredijeljeno je za mlade poljoprivrednike", rekao je Stijović.

Stijović je istakao da ke poseban akcenat stavljen na mlade ispod 40 godina, sa bespovratnom podškom do 100 odsto.

Dodao je da se nastavlja sa podrškom u sektoru ribarstva za šta je opredijeljeno 2,950 miliona eura.

Kazao je da je uvedena nova mjera koja ima za cilj pospješivanje ženskog preduzetništva, pa će dodatnom podršku od 10 odsto imati gazdinstva čiji su nosioci žene.

“Ovako kreiran agrobudžet dobar je balans između realne situacije u Crnoj Gori i zahtjeva međunarodne zajednice”, rekao je Stijović.

Najavio je da će od naredne sedmice Agrobudžet biti prezentovan po svim crnogorskim opštinama, nakon čega će biti objavljeni javni pozivi za subvencije.

Bonus video: