DRI: Upravljanje donacijama za suzbijanje koronavirusa nije bilo dovoljno efikasno, utrošeno 24% prikupljenih sredstava

"Preostala sredstva donacija u iznosu od 1,07 miliona eura nalaze se na računima opštih bolnica Berane, Nikšić i Bar; 5,16 miliona eura nalaze se na računu Vlade Crne Gore kod Crnogorske komercijalne banke AD Podgorica"

2017 pregleda 1 komentar(a)
DRI, Foto: Državna revizorska institucija
DRI, Foto: Državna revizorska institucija

Državna revizorska institucija (DRI) izvršila je reviziju uspjeha „Efikasnost upravljanja donacija za suzbijanje korona virusa“, čiji je cilj da ukaže u kojoj mjeri se efikasno raspolagalo sredstvima dobijenih donacijama radi ublažavanja i suzbijanja posljedica nastalih usljed epidemije zaraznih bolesti.

Kako navode u saopštenju, na račun "Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti" Vlade Crne Gore, u periodu mart - septembar 2020. godine, uplaćeno je 8,23 miliona eura donacija od strane fizičkih i pravnih lica.

Nadležni Kolegijum DRI ocijenio je da upravljanje sredstvima donacija za suzbijanje koronavirusa "nije bilo u dovoljnoj mjeri efikasno".

"Na bazi sprovedene revizije, utvrđenog činjeničnog stanja i izjašnjenja subjekata revizije, nadležni Kolegijum DRI u sastavu: dr Branislav Radulović (Rukovodilac Kolegijuma) i dr Milan Dabović (član Kolegijuma) je ocijenio da upravljanje sredstvima donacija za suzbijanje korona virusa nije bilo u dovoljnoj mjeri efikasno", navodi se u saopštenju.

DRI je saopštila da je iz prikupljenih sredstava, za realizaciju mjera za suzbijanje i ublažavanje posljedica korona virusa isplaćeno 3,07 miliona eura, od kojih je iznos od 1,20 miliona eura prenesen na račun tri opšte bolnice (od čega je realizovano 130.000 eura).

"Dakle, od ukupno prikupljenih sredstava donacija utrošeno je 2 miliona eura ili 24%. Preostala sredstva donacija u iznosu od: 1,07 miliona eura nalaze se na računima opštih bolnica Berane, Nikšić i Bar; 5,16 miliona eura nalaze se na računu Vlade Crne Gore kod Crnogorske komercijalne banke AD Podgorica", piše u saopštenju.

Poručuju da su sredstva donacija utrošena u skladu sa potrebom odgovora na krizu izazvanu korona virusom ali da je potreba donošenja "brzih odluka u kriznoj situaciji uticala da su sredstva trošena u okruženju koje su karakterisale nedovoljno jasne nadležnosti i odgovornosti, kao i nedovoljno jake kontrolne procedure."

"Nije u svim slučajevima obezbijeđeno da se odluke donose na osnovu jasno utvrđenih i dokumentovanih prioriteta i procjena. Nije obezbijeđen odgovarajući mehanizam nadzora sprovođenja odluka, što je u pojedinim slučajevima uticalo na efikasnost realizacije sredstava", navodi se u saopštenju.

Subjekti koji su bili predmet revizije su, kako navode, "Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore sa obrazovanim radnim tijelom - Savjet za sagledavanje epidemiološke situacije usljed pojave epidemije zarazne bolesti covid-19 i njenog uticaja na ekonomsko stanje u Crnoj Gori; Ministarstvo zdravlja i Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti obrazovanim od strane ministra zdravlja; Javne zdravstvene ustanove: Institut za javno zdravlje, Klinički Centar Crne Gore, Zdravstvena ustanova Apoteke Crne Gore "Montefarm", JZU Bolnica Danilo I Cetinje, JZU Opšta bolnica Pljevlja, JZU Opšta bolnica Bar, JZU Opšta bolnica Nikšić i JZU Opšta bolnica Berane; Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore; Institut za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore. Revizijom su takođe obuhvaćeni: Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Uprava za katastar i imovinu, Opština Tuzi, Crveni krst Crne Gore i Naučno tehnološki park Crne Gore."

Kažu da su postupkom revizije obuhvaćena novčana sredstva iz donacija fizičkih i pravnih lica koja su uplaćena na posebni žiro račun "Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti" i prateći devizni račun za uplate iz inostranstva.

"Revizijom su obuhvaćeni i događaji nastali nakon ovog datuma vezano za implementaciju odluka NKT-a. Postupkom revizije nijesu obuhvaćene robne donacije. Obzirom da je nakon osnivanja NKT-a otvoren i predmetni račun za prikupljanje donacija revizijom je obuhvaćen vremenski period od datuma osnivanja NKT-a do datuma poslednjeg odliva sredstava po osnovu odluka NKT-a", navodi se u saopštenju.

Zaključuju da je Ministarstvo zdravlja dužno da do 01.04.2022. godine dostavi DRI Akcioni plan za realizaciju preporuka i do 01.09.2022. godine Izvještaj o preduzetim radnjama po izrađenim i dostavljenim preporukama.

Bonus video: