MEK: Za inovacionu djelatnost 230.000 eura

Za stimulisanje pravnih ili fizičkih lica iz Crne Gore koja su u 2022. godini zaštitili svoj pronalazak patentom u zemlji ili inostranstvu ili su pokrenula proces međunarodne/evropske zaštite pronalaska iz Ministarstva su opredijelili 20.000 eura

3360 pregleda 1 komentar(a)
Foto: MEK
Foto: MEK

Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore raspisalo je konkurs za sufinansiranje inovacione djelatnosti u 2022. godini u iznosu od 230.000 eura - navedeno je u saopštenju ovog resora.

Konkursom je, kako su naveli, predviđeno sufinansiranje pet programskih linija koje su utvrđene Programom za inovacije od 2021. do 2024. kojim se na različite načine podržavaju istraživačke ustanove i preduzeća, istraživače i inovatori.

"Programskom linijom podrške EUREKA projektima, za koju je opredijeljen i najveći iznos sredstava od 120.000 eura, sufinansiramo projekte saradnje istraživačkih ustanova i preduzeća iz Crne Gore koji se odnose na njihovo učešće u svojstvu koordinatora ili partnera na EUREKA projektima", istakli su iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Za stimulisanje pravnih ili fizičkih lica iz Crne Gore koja su u 2022. godini zaštitili svoj pronalazak patentom u zemlji ili inostranstvu ili su pokrenula proces međunarodne/evropske zaštite pronalaska opredijelili su 20.000 eura.

"Za aktivnosti koje se odnose na aktivno podsticanje inovacione kulture u Crnoj Gori, putem organizacije takmičenja inovativnih ideja, kampova za intenzivne obuke inovativnih startap timova ("bootcamps"), hakatona, motivacionih i sličnih događaja, kreiranja digitalnih alatki i drugih aktivnosti podrške inovacionoj djelatnosti opredijeljeno je 20.000 eura", precizirali su iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Realizacija edukativnih programa u S3 oblastima je, dodaju, programska linija u iznosu od 30.000 eura kojom podržavaju aktivnosti koje se odnose na realizaciju intenzivnih edukativnih programa za studente i mlade istraživače i profesionalce u tekućoj godini konkursa, poput ljetnjih i zimskih škola, u oblastima pametne specijalizacije Crne Gore.

"Za podršku učešću u EU Okvirnom programu za istraživanja i inovacije "Horizont Evropa" - Stub III Inovativna Evropa, koja se odnosi na pripremu projektnih prijava za učešće u "Horizont Evropa" (Evropski savjet za inovacije, Evropski inovacioni sistemi i Evropski institut za inovacije i tehnologiju) opredijeljeno je 40.000 eura", navodi se u saopštenju.

Konkurs je otvoren tokom cijele godine, sa izuzetkom programske linije EUREKA koja ima svoje specifične rokove, a prijavljivanje se vrši isključivo onlajn i to putem portala www.inovacije.gov.me.

Detalji Konkursa su dostupni OVDJE.

Bonus video: