CEDIS: Završena gradnja 1,02 miliona eura vrijedne trafostanice Velje Brdo

“Izgradnjom trafostanice Velje Brdo stvoreni su uslovi za poboljšanje kvaliteta u napajanju električnom energijom za oko 1,3 hiljade korisnika sa područja Rogama, Veljeg Brda, Vranjskih Njiva, Miletinih Njiva, Drezge, Radeće i dijela Zagoriča. Takođe, bolje napajanje može očekivati i oko 300 korisnika sa područja Stare Zlatice, Smokovca i Doljana”, precizira se u saopštenju

3416 pregleda 1 komentar(a)
Foto: CEDIS
Foto: CEDIS

Gradnja 1,02 miliona eura vrijedne trafostanice (TS) 35/10 kV Velje Brdo uspješno je završena, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

“Izgrađen je novi objekat trafostanice, ugrađena 35kV i 10kV vazduhom izolovana postrojenja i transformatori (35/10kV 2 x 2,5MVA), sa uklapanjem trafostanice u 35kV mrežu”, navodi se u saopštenju.

Gradnju objekta izvodila je podgorička kompanija Eminent, sa podugovaračima firmama Eurozox i Geotin MNE.

U CEDIS-u očekuju pokretanje postupka tehničkog pregleda, nakon kojeg će biti moguće preciznije odrediti termin puštanja objekta pod napon.

“Izgradnjom trafostanice Velje Brdo stvoreni su uslovi za poboljšanje kvaliteta u napajanju električnom energijom za oko 1,3 hiljade korisnika sa područja Rogama, Veljeg Brda, Vranjskih Njiva, Miletinih Njiva, Drezge, Radeće i dijela Zagoriča. Takođe, bolje napajanje može očekivati i oko 300 korisnika sa područja Stare Zlatice, Smokovca i Doljana”, precizira se u saopštenju.

Infrastrukturna važnost nove trafostanice je, kako su rekli, posebno izražena imajući u vidu višegodišnji trend povećanja broja korisnika elektrodistributivne mreže na navedenim područjima, a otvara se i mogućnost za razvoj 10kV mreže i priključenje novih individualnih i stambeno-poslovnih objekata.

“Gradnjom ovog objekta rješava se i problem preopterećenja dugih i nepouzdanih dalekovoda Danilovgrad i Vojni logor, a formiranje nove napojne tačke je i preduslov za rasterećenje postojeće trafostanice 35/10kV Gorica-B“, kazali su iz CEDIS-a.

Na primarnoj mreži CEDIS realizuje i projekte izgradnje trafostanice 35/10kV Duklo, kao i rekonstrukciju 10kV postrojenja u podgoričkoj TS 35/10kV Centar, za koje je planiran iznos od oko 3,3 miliona eura.

Bonus video: