Za 40 odsto veća prodaja legalnih cigareta (INFOGRAFIK)

Borba protiv sivog tržišta povećala legalni promet za 190 tona cigareta. U analizi se upozorava na nisku akcizu na bezdimne duvanske proizvode i da njeno usklađivanje treba ubrzati

33255 pregleda 213 reakcija 19 komentar(a)
Prihod budžeta od akciza veći za 14 miliona: Sa jedne od zapljena ilegalnih cigareta, Foto: Uprava policije
Prihod budžeta od akciza veći za 14 miliona: Sa jedne od zapljena ilegalnih cigareta, Foto: Uprava policije

Prodaja cigareta u legalnom prometu u prošloj godini povećana je za 40 odsto u odnosu na 2020. godinu ili za oko 245 tona, pokazuje analiza koju je uradila grupa uvoznika duvanskih proizvoda i u koju su “Vijesti” imale uvid.

U analizi se navodi da je legalna prodaja povećana za 190 tona duvanskih proizvoda zbog stabilnosti cijene i odlučne borbe državnih institucija protiv ilegalnog tržišta, dok je za 55 tona povećana prodaja zbog bolje turističke sezone u odnosu na 2020. godinu.

Ovo povećanje legalne prodaje je donijelo državnom budžetu prihod od 14 miliona eura, odnosno upravo onaj iznos koje je Ministarstvo finansija očekivalo da prihoduje od povećanja akciza predloženom izmjenom zakona koja nije usvojena u Skupštini Crne Gore u junu 2021. godine. Oni navode da ovaj primjer pokazuje da je odlučna borba protiv ilegalnog tržišta daleko efektnija po državni budžet od iznenadnih i velikih poskupljenja cigareta vanrednim podizanjem što se dešavalo proteklih godina.

Na crnom tržištu promet bio 300 tona cigareta?

U analizi se navodi da preostali dio nelegalnog tržišta duvanskih proizvoda iznosi oko 300 tona, i kada bi se on teoretski u potpunosti neutralisao država bi dobila još oko 22 miliona eura akciznih prihoda.

Oni očekuju da bi se, uz nastavak mjera na suzbijanju šverca, u legalno tržište tokom ove godine moglo vratiti još oko 100 tona duvanskih proizvoda.

Vlada je prošle godine zatvorila carinsko skladište cigareta u Luci Bar, a uvela nove kontrolne mehanizme za promet cigareta i za rad Novog duvanskog kombinata, u vlasništvu kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je ubrzo prestao sa radom.

Prema ovim podacima, prošle godine su u Crnoj Gori na legalnom tržištu prodate 822 tone klasičnih cigareta, što je oko 41,1 milion paklica, i 19 tona bezdimnih duvanskih proizvoda što je oko tri miliona tih paklica.

Na paklicu bezdimnih akciza 45 centi, a na obične 1,58 eura

U analizi se upozorava na drugačije obračunavanje akciza na klasične i bezdimne duvanske proizvode, odnosno da na paklicu bezdimnih proizvoda akciza iznosi 45 centi, dok je na prosječnu klasičnu paklicu cigareta akciza 1,58 eura.

Maloprodajna cijena bezdimnih cigarete sada iznose od 2,50 do 2,80 eura i maloprodajna cijena ne utiče na obračun akcize. Akciza na ovaj proizvod se sada obračunava kao procenat (40 odsto) u odnosu na vrijednost minimalne akcize po kilogramu neto mase proizvoda što je sada 73,25 eura. U jednom kilogramu ovog proizvoda u prosjeku ima 65 paklica. Tako da je 40 odsto od 73,25 eura, 29,3 eura, a kada se podijeli sa 65 paklica, dobije se da je akciza po paklici 45 centi.

Odnosno na paklicu bezdimnog duvanskog proizvoda, koja u maloprodaji košta 2,8 eura, akciza sada iznosi 45 centi, dok na klasičnu paklicu cigareta od 2,8 eura akciza iznosi 1,58 eura. To znači da zbog ove razlike, država na svaku prodatu paklicu bezdimnog duvanskog proizvoda gubi po 1,13 eura. Na ukupan promet bezdimnih duvanskih proizvoda u 2021. godini, ovaj gubitak državnih prihoda zbog razlike iznosi 3,4 miliona eura.

Akciza na bezdimne malo veća od 1. juna

Novim predlogom izmjena zakona o akcizama koje je uradilo Ministarstvo finansija, djelimično se smanjuje ova razlika tako što se akciza povećava na 100 eura od 1. juna 2022. godine, ali na kilogram neto mase duvanske smjese za bezdimne cigarete. U analizi se navodi da u jednom kilogramu neto mase ima 180 paklica, i da bi akciza bila povećana na 55 centi po paklici, odnosno svega 10 centi više nego sada. Time bi gubitak po paklici i dalje iznosio preko jedan euro, u odnosu na klasične cigarete.

Upozoravaju i da se ovakvom mjerom za akcize proizvođačima ostavlja mogućnost da smanjuju neto masu proizvoda i na taj način plaćaju manje akcize. Prema ovom predlogu, iznos akciza bi se postepeno usklađivao, tako da bi u 2023. godini akciza po paklici bezdimnih duvanskih proizvoda iznosila 80 centi, a u 2024. bi bila 1,05 eura.

Bezdimni duvanski proizvodi takođe sadrže nikotin, koji izaziva zavisnost i loše utiče na zdravlje.

Ministarstvo: Opravdano povećanje

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja su na pitanje “Vijesti” kazali da je prošle godine u Crnoj Gori prodato 41,1 milion paklica klasičnih cigareta i 2,9 miliona paklica bezdimnih duvanskih proizvoda.

”Minimalni obračun akcize na klasične cigarete 1,49 eura po paklici, dok je iznos akcize za bezdimne duvanske proizvode, prema važećem obračunu, 0,43 eura po paklici, što je za oko tri puta manje od akciznog opterećenja za cigarete. Više nego opravdan je predlog redefinisanja akcizne politike kod bezdimnih duvanskih proizvoda”, naveli su iz Ministarstva.

Kako su pojasnili predloženom izmjenom zakona, uvodi se akcizni kalendar kojim se postepeno povećava akciza na bezdimne duvanske proizvode tako da bi ona, ukoliko Skupština usvoji predlog, od 1. juna ove godine iznosila oko 53 centa po paklici, a zatim bi se usklađivanje nastavilo 1. januara 2023. i 1. januara 2024. godine.

Za dva mjeseca od akciza na duvan 120 odsto više nego u 2019.

Prema podacima Uprave prihoda i carina dostavljenim “Vijestima”, od početka ove godine do 23. februara od akciza na cigarete naplaćeno 11,4 miliona eura, dok je za prva dva mjeseca 2021. po tom osnovu naplaćeno sedam miliona, a za isti period 2020. godine 7,5 miliona eura.

U prva dva mjeseca 2019. godine od akciza na duvanske proizvode naplaćeno je 5,15 miliona eura. To što je naplata sada za 120 odsto veća u odnosu na 2019. godinu, pokazuje značaj borbe protiv sivog tržišta.

Oni napominju da se akcizne markice na bezdimne duvanske proizvode ne preuzimaju svakog mjeseca, zbog čega je teže upoređivati njihovu naplatu.

Ukupna naplata od akciza na duvanske proizvode u 2021. godini iznosila je 60,4 miliona eura, od čega se na bezdimne duvanske proizvode odnosilo 1,72 miliona eura. U 2020. godini ukupna naplata akciza na duvanske proizvode iznosila je 45,5 miliona, od čega na bezdimne 251.658 eura. U u 2019. godini naplata akciza na duvanske proizvode iznosila je 46,3 miliona i tada nije bilo naplate akcize na bezdimni duvan.

Bonus video: