Žugić sa bankarima: Banke moraju raditi na daljem rješavanju loših kredita

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja banaka Esad Zaimović je na pitanje da prokomentariše nezadovoljstvo građana ponudama banaka kada su u pitanju stambeni krediti i činjenicu da postoji sve veće interesovanje za Vladin program rješavanja stambenog pitanja, Zaimović je kazao da većina banaka ima u svom portfoliu proizvoda stambene kredite
1 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Radoje Žugić, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Ažurirano: 23.10.2017. 19:09h

Nivo nekvalitetnih kredita trenutno iznosi oko 7,8 odsto, saopštio je guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić i dodao da je za posljednji mjesec taj nivo smanjen za preko deset miliona eura, shodno Zakonu o sporazumnom restrukturiranju dugova.

On je podsjetio da je nivo loših kredita u 2011. godini iznosio 25,9 odsto, ali da i sadašnji nivo zabrinjava.

“Zbog toga smo danas bankama dali poruku da moraju raditi na daljem rješavanju loših kredita“, kazao je Žugić na konferenciji za novinare.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja banaka Esad Zaimović je na pitanje da prokomentariše nezadovoljstvo građana ponudama banaka kada su u pitanju stambeni krediti i činjenicu da postoji sve veće interesovanje za Vladin program rješavanja stambenog pitanja, Zaimović je kazao da većina banaka ima u svom portfoliu proizvoda stambene kredite.

„S obzirom na to da postoji izražena konkurencija, na tržištu stambenih kredita se očekuje dodatno poboljšanje ponude, ali je to pitanje vremena. Vladin program će stimulisati banke da dodatno poboljšaju ponudu. Postoji prostor za sniženje kamatnih stopa“, tvrdi Zaimović.

Žugić je, komentarišući najave SDP-a da će Ustavnom sudu podnijeti predlog za ocjenu ustavnosti Zakona o Centralnoj banci, kazao da se radi o “nečitanju zakona", tvrdeći da će DRI moći da kontroliše rad i poslovanje CBCG.

Bonus video: