CBCG: Povlačenje depozita osoba iz Rusije ne bi ugrozilo likvidnost banaka

"Od početka ratnih dejstava, primijećeno je povećanje depozita nerezidentnih lica sa područja zahvaćenih ratnim dešavanjima"

5604 pregleda 2 komentar(a)
CBCG, Foto: Luka Zeković
CBCG, Foto: Luka Zeković

Centralna banka Crne Gore (CBCG) saopštila je da je više nego očigledno da čak i potpuno povlačenje depozita nerezidentnih osoba iz Rusije ne može ugroziti likvidnu poziciju na nivou sistema, imajući u vidu da likvidna aktiva na nivou sistema prvog marta ove godine iznosi 1,46 milijardi eura.

"Takođe, s obzirom da nema izražene koncentracije navedenih depozita kod neke od pojedinačnih banaka, povlačenje cjelokupnog iznosa navedenih depozita, ne bi ugrozilo likvidnu poziciju nijedne pojedinačne banke", kazali su iz CBCG.

Oni su naveli da dnevni podaci koje banke dostavljaju CBCG pokazuju da su ukupni depoziti na nivou sistema, u periodu od 24. 02., odnosno od početka ratnih dejstava, do 01. 03. ove godine, ostvarili rast od 18 miliona eura, odnosno 0,42 odsto, čime je nastavljen, kako su naveli, kontinuirani rast depozita iz prethodne godine.

"Takođe, od početka ratnih dejstava, primijećeno je povećanje depozita nerezidentnih lica sa područja zahvaćenih ratnim dešavanjima", saopštili su iz CBCG.

Dodali su da ukupni depoziti, bez escrow računa, nerezidentnih osoba iz Rusije predstavljaju samo 2,5 odsto ukupnih depozita na nivou sistema, koji su na prvog marta ove godine iznosili preko 4,29 milijade eura.

"Još jednom podsjećamo da je crnogorski bankarski sistem stabilan, dobro kapitalizovan, izuzetno likvidan i profitabilan. U skladu sa navedenim, njegova rezistentnost je na dovoljno visokom nivou da podnese eksterne šokove koji mogu proisteći iz ratnih dešavanja u Ukrajini", saopštili su iz CBCG.

Bonus video: