Stijović: Vlada oprjedeljuje dodatnu podršku poljoprivrednom sektoru

Stijović je predstavio podsticajne mjere novog Agrobudžeta, sa uvećanjem nacionalnih sredstava od 32 odsto u odnosu na prošlu, 47 odsto u odnosu na 2020. godinu, odnosno uvećanjem od 60 odsto u odnosu na 2019. godinu

6075 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Gov.me
Foto: Gov.me

Vlada je, pored najizdašnije podrške poljoprivrednom sektoru kroz ovogodišnji Agrobudžet, opredijeljena da odredi dodatna sredstva za stimulaciju poljoprivrednog sektora, posebno u ratarsko – povrtarskoj proizvodnji, kazao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopšteno je da se Stijović danas sastao sa predsjednicima i savjetnicima za sektor poljoprivrede iz 12 opština sa sjevera Crne Gore.

Kako je saopšteno, Stijović je sa predsjednicima i savjetnicima razgovarao o aktuelnim dešavanjima u poljoprivrednom sektoru i istakao je inicijativu kojom će se dodatno stimulisati i pospiješiti poljoprivredna proizvodnja u Crnoj Gori.

Sastanku su prisustvovali i državna sekretarka Nikolina Mišnić i generalni direktor Direktorata za poljoprivredu Miroslav Cimbaljević, a u drugom dijelu sastanka pridružio se i ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

„Tokom sastanka sagovornici su razgovarali o modalitetima saradnje u cilju unapređenja i daljeg razvoja poljoprivrede i ruralne infrastrukture u opštinama na sjeveru Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

Stijović je predstavio podsticajne mjere novog Agrobudžeta, sa uvećanjem nacionalnih sredstava od 32 odsto u odnosu na prošlu, 47 odsto u odnosu na 2020. godinu, odnosno uvećanjem od 60 odsto u odnosu na 2019. godinu.

On je, kako je saopšteno, predočio opredeljenje Vlade, da pored najizdašnije podrške poljoprivrednom sektoru kroz ovogodišnji Agrobudžet, opredijeli dodatna sredstva za stimulaciju poljoprivrednog sektora, posebno u ratarsko – povrtarskoj proizvodnji kako bi se dodatno stimilisala proizvodnja hrane u ovoj godini.

„Dodatna podrška će kroz niz mjera biti usmjerena u pravcu stimualcije razvoja sektora, posebno u dijelu ratarsko – povrtarske proizvodnje, zakupa zemljišta i bespovratne dodjele plastenika , kako bi u ovoj godini u značajnoj mjeri ojačali crnogorsku poljoprivredu i smanjili zavisnost od uvoza svih proizvoda koje možemo proizvoditi u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju.

Čelnici opština su zahvalili na inicijativi Ministarstva i istakli ostvarene rezultate.

Navodi se da su predočili probleme sa kojima se suočavaju u svojim opštinama u poljoprivrednom sektoru i naglasili značaj uvećanja podrške u novom Agrobudžetu.

„Posebno je apostrofiran značaj uvećanja sredstava naročito u oblasti izgradnje putne i vodovodne infrastrukture u ruralnim područjima kao i u jačanju poljoprivrednog proizvođača kroz stimulativne mjere za razvoj biljne proizvodnje i stočarstva“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su dodali da su predsjednici opština jedinstveno iskazali zadovoljstvo dosadašnjom uspješnom saradnjom sa Stijovićem i tim resorom, uz uvjerenje da će se u tom pravcu saradnja i dalje nastaviti.

Bonus video: