Pravo na logo MA je davno isteklo

MER tvrdi da nisu zabranili MA u stečaju korišćenje žiga, te da ne utiče na odluke suda

13071 pregleda 0 komentar(a)
Jedan avion je već brendiran: Logo Air Montenegra, Foto: Ivan Ivanović
Jedan avion je već brendiran: Logo Air Montenegra, Foto: Ivan Ivanović

Ministarstvo ekonomskog razvoja (MER) odbacilo je tvrdnje bivših radnika aviokompanije “Montenegro Airlines” koje su se odnosile na njihov uticaj na odluke Privrednog suda u vezi sa zabranom korišćenja loga MA.

Iz MER-a su “Vijestima” kazali da nisu upoznati sa detaljima postupka pred Privrednim sudom, te da nisu u bilo kom obliku uključeni u taj postupak.

”Stoga, ne možemo da komentarišemo radnje postupajućih sudija”, naveli su iz tog ministarstva.

Radnici MA u stečaju okupili su se na protestu prije tri dana ispred Privrednog suda u Podgorici zbog, kako su naveli, sumnjivih postupanja pojedinih sudija tog suda.

Oni su zatražili prijem kod predsjednika tog suda Blaža Jovanića kako bi mu ukazali da navodno pojedine ovlašćene osobe iz Privrednog suda imenuju istog sudiju da postupa u predmetima u kojima su, po njihovom mišljenju, donijete nezakonite odluke u vezi sa zabranom korišćenja loga MA.

Stečajna uprava MA je sredinom prošle godine pred Privrednim sudom pokrenula tužbu protiv “Air Montenegra”, sa zahtjevom da im se zabrani korišćenje loga, za koji smatraju da je sličan logu MA.

Uz to su tražili da Privredni sud donese privremenu mjeru kojom će zabraniti “Air Montenegru” korišćenje loga dok se ne okonča taj postupak. Taj predlog je od strane suda odbijen.

Jedan od predstavnika angažovanih radnika u stečaju Srđan Habić je na protestu kazao da je odluka postupajuće sudije Privrednog suda nastala na osnovu izjave MER-a, prije nego što je o tome stav iznio Upravni sud, pred kojim se takođe vodi spor, te da na taj način izvršna vlast vrši pritisak na sudsku.

Privredni sud nije “Vijestima” dostavio komentar na ove tvrdnje.

MER je naveo bilo kojom svojom radnjom nije zabranilo korišćenje loga MA. Oni su poništili rješenje o produženju registracije žiga/loga “Montenegro Airlines u stečaju” koje je izdato 9. avgusta ove godine, jer su naknadno utvrdili da je “stečajni upravnik podnio zahtjev za produženje važenja žiga sa zakašnjenjem većim od godinu dana”.

”Žigovi u vlasništvu MA su istekli još 20.5.2020. godine, dakle za vrijeme mandata prethodnog menadžmenta, a najkasniji zakonski rok za podnošenje zahtjeva za produženje je šest mjeseci nakon isteka važenja žiga. Činjenica da je žig istekao i da je to MER zakonito konstatovao, ne znači da je MER zabranio upotrebu logotipa MA, i nejasno nam je iz kojih izvora radnici dobijaju ovako netačne informacije”, naveli su iz MER-a.

Na ovu odluku MER-a stečajna uprava MA se žalila i pred Upravnim sudom.

MA je krajem decembra 2020. godine odlukom uprave obustavile dalje letove, a u aprilu je u njoj proglašen stečaj. Vlada je novu aviokompaniju “ToMontenegro” osnovala početkom februara, koja je krajem maja predstavila svoj logo sličan logu bivše kompanije, dok je sa komercijalnim letovima počela 10. juna.

Na podgorički aerodrom sredinom februara je sletio prvi brendirani avion te nacionalne aviokompanije, a najavljeno je i da će prije početka ljetnje turističke sezone biti brendiran i drugi avion koji se nalazi u njihovom vlasništvu.

Bonus video: