"Šeraton" zatvoren, zebnja zbog sjećanja na "Lipku"

"Otkaze smo dobili umjesto novogodišnjih poklona. Poslije pet godina poštenog i predanog rada u hotelu, otpušteni smo bez ikakvih otpremnina. Čak i bez riječi objašnjenja, izvinjenja ili zahvalnosti za dosadašnju saradnju. Sramota za državu, grad i kompaniju"

34416 pregleda 26 reakcija 7 komentar(a)
Korona zatvorila hotel prije skoro dvije godine, Foto: Dragana Šćepanović
Korona zatvorila hotel prije skoro dvije godine, Foto: Dragana Šćepanović

Niko u Kolašinu ne zna kada će ponovo biti otvoren “Four Points by Sheraton”, veoma važan za turističku privredu grada, a tu informaciju ne žele da otkriju ni vlasnici luksuznog hotela.

U lokalnoj upravi, Turističkoj organizaciji (TO), ali ni među sada već bivšim radnicima, nema onih koji znaju kada će hotel biti ponovo otvoren.

Iz kompanije koja je vlasnik hotela u petak nijesu željeli da daju nijednu informaciju oko poslovnih planova.

”U ovom trenutku ne možemo podijeliti s Vama nikave informacije”, bilo je sve što su “Vijestima” saopštili iz kompanije “York Hotels & Resorts”.

Hotel je zatvoren u maju 2020. godine zbog, kako je objašnjeno, otežanog poslovanja prouzrokovanog pandemijom korona virusa. Od tada, vlasnici hotela nekoliko puta donosili su “odluke o produženju privremne obustave pružanja ugostiteljskih usluga”. Te odluke istaknute su na ulaznim vratima hotelima...

Obavještenje na vratima
Obavještenje na vratimafoto: Dragana Šćepanović

U posljednjoj, donesenoj krajem minule godine, piše da se obustavljanje pružanja ugostiteljskih usluga produžava do 31. marta ove godine. Obrazložili su da su tako odlučili zbog “pogoršanja situacije u državi u vezi sa Covid 19 pandemijom”.

Otkazi umjesto novogodišnjih poklona

Od Nove godine, kada su istekli ugovori o radu na određeno vrijeme za dvadesetak radnika, u hotelu je, prema nezvaničnim informacijama, samo dvoje-troje radno angažovanih. Uglavnom brinu o održavanju objekata.

Ostali su obaviješteni da više nijesu zaposleni, odnosno da im ugovori neće biti produženi.

”Otkaze smo dobili umjesto novogodišnjih poklona. Poslije pet godina poštenog i predanog rada u hotelu, otpušteni smo bez ikakvih otpremnina. Čak i bez riječi objašnjenja, izvinjenja ili zahvalnosti za dosadašnju saradnju. Sramota za državu, grad i kompaniju”, kazao je jedan od bivših zaposlenih “Vijestima”.

U TO kažu da je hotel “generisao značajan broj noćenja prethodnih godina”. Kolašinu, objašnjavaju, trenutno nedostaje, prije svega, kvalitetan hotelski smješaj visoke kategorije.

U gradu postoje još po dva hotela sa četiri i tri zvjezdice. Kapacitet “Four Points by Sheraton” je 150 ležajeva.

Porez plaćaju, istorija zabrinjava

U lokalnoj upravi tvrda da kompanija koja je vlasnik hotela ispunjava sve obaveze kada je riječ o plaćanju poreza i prireza.

Aktuelna situacija u “Four Points by Sheraton” podsjeća na ono šte se dešavalo prije više godina, u istom objektu, ali pod drugim “brendom”. Naime, taj hotel ranije se zvao “Lipka” i bio je vlasništvo “Beppler Investments LTD”. Oni su hotel, tada u izgradnji, kupili od Fonda PIO za 750.000 eura.

Dok je vlasnik bila kompanija “Beppler Invesments LTD”, hotelom je upravljalo hrvatsko preduzeće “Adriastar”. Prva banka postala je vlasnik tog hotela 2012. godine, jer je objekat služio kao zalog za kredit koji vlasnik nije redovno vraćao. U oktobru 2014. godine “Budvanska rivijera” je zakupila “Lipku”, pa je hotel neko vrijeme uspješno radio. Prije pet godina, za 6,9 miliona eura od Prve banke kupila ga je kompanija “Silk Resort & Spa”, čiji je osnivač i zastupnik Muhamed Abdul Chowdhury, državljanin Grenade. Od tada hotel posluje pod sadašnjim nazivom.

Više godina, bivši radnici “Lipke” od poslodavaca nijesu moglu uzeti radnu dokumentaciju, zbog čega su organizovali proteste, ali i pisali na sve relavantne državne adrese. Radne knjižice su im bile zaključane u hotelu od maja 2012. godine, kada ga je inspekcija rada zatvorila zbog neregularnosti u poslovanju.

Pozamašna dugovanja prema zaposlenim, po osnovu zarada, izmirena su kada je prije nekoliko godina, sudskom odlukom, na licitaciji prodat inventar hotela za 112.000 eura. Međutim, radnici su tvdili da im firma “Beppler Investments LTD”, bivši vlasnik “Lipke” i njihov bivši poslodavac, još mnogo duguje.

Ni na jedno od brojnih ročišta pred kolašinskim sudom nije se pojavio niko iz firme “Beppler Investments LTD”.

Bonus video: