Još učimo o značaju otvorenih podataka

”Otvoreni podaci” predstavljaju koncept javno dostupnih podataka na način da ih svaka osoba može slobodno koristiti i objavljivati, bez ograničenja autora ili drugih kontrolnih mehanizama

4707 pregleda 0 komentar(a)
Sa jučerašnje radionice, Foto: Privredna komora Crne Gore
Sa jučerašnje radionice, Foto: Privredna komora Crne Gore

Još ne postoji dovoljno razvijena svijest o potencijalu otvorenih podataka, a otvoreni podaci mogu da podstaknu inovacije koje će koristiti i građanima, javnom sektoru, biznisu i nauci.

To je, pored ostalog, poručeno juče sa radionice “Otvoreni podaci za otvorenu Podgoricu - Smart City” koju su organizovali Privredna komora i Glavni grad Podgorica.

”Otvoreni podaci, uz mogućnost preuzimanja, distribucije, prilagođavanja, povezivanja sa drugim podacima, mogu biti integrisani u poslovne procese, proizvode i usluge, čime stvaraju dodatu vrijednost prateći smjernice procesa digitalne transformacije. Takođe, otvoreni podaci, kao i povezani otvoreni podaci, podstiču inovativnost u kreiranju komercijalnih i nekomercijalnih aplikacija, u službi javnog, privatnog, naučnog i civilnog sektora”, kazala je Nada Rakočević, sekretarka Odbora udruženja informacionih i komunikacionih tehnologija PKCG.

”Otvoreni podaci” predstavljaju koncept javno dostupnih podataka na način da ih svaka osoba može slobodno koristiti i objavljivati, bez ograničenja autora ili drugih kontrolnih mehanizama. Termin “otvoreni podaci” se primjenjuje od 2008. godine i dobija na popularnosti nakon inicijative pojedinih država da otvore svoje podatke.

Otvoreni podaci mogu da budu poštanski brojevi, nacionalne i lokalne karte, podaci o kulturnim radovima i artefaktima, finansijski i statistički podaci, podaci o životnoj sredini, saobraćajni podaci, poput podataka o voznom redu javnog prevoza, informacije o radovima na putu... U otvorene podatke spadaju i podaci o privrednim društvima...

Kao neki od servisa koji su građanima glavnog grada dostupni, zasnovani su na setovima otvorenih podataka, je npr. mapa na portalu podgorica.me, na kojoj su predstavljeni važni projekti Glavnog grada.

Na nacionalnom nivou, otvoreni podaci institucija u nekoj mjeri dostupni su na portalu data.gov.me.

Bonus video: