sastao se sa timonijeom i dobel

Žugić: Pratimo aktuelna dešavanja kako bi bili pripremljeni na eventualne poremećaje

Guverner Centralne banke je takođe istakao da Centralna banka Crne Gore ima veoma kvalitetnu komunikaciju sa Bankom Francuske i izrazio očekivanje da će saradnja između dvije institucije u narednom periodu biti još intenzivnija i sadržajnija

6082 pregleda 4 komentar(a)
Foto: CBCG
Foto: CBCG

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić kazao je da su banke u Crnoj Gori stabilne, dobro kapitalizovane i profitabilne.

Žugić se sastao sa ambasadorom Francuske u Crnoj Gori Kristijanom Timonijeom i šeficom francuske Regionalne ekonomske misije Florens Dobel i tom prilikom upoznao sagovornike sa aktuelnom situacijom u bankarskom sektoru Crne Gore.

"Budno pratimo aktuelna dešavanja, kako bismo bili pripremljeni na eventualne poremećaje na tržištu i očuvali stabilnost finansijskog sistema, što je naša osnovna nadležnost", kazao je on.

Kada je riječ o prioritetima Centralne banke Crne Gore na planu snaženja internih kapaciteta, istakao je da se „posebna pažnja posvećuje daljem jačanju kadrova u oblasti supervizije i sprečavanja pranja novca“.

Iz Centralne banke je saopšteno da je Dobel kazala da su upravo za Centralnu banku kao regulatora finansijskog tržišta ove oblasti najvažnije, kao i da je od velikog značaja usaglašavanje crnogorske regulative sa SEPA (Single Euro Payment Area) standardima, koji omogućavaju funkcionisanje jedinstvenog tržišta za platne usluge na kome se obavljaju bezgotovinske platne transakcije u eurima.

"Ambasador Timonije je najavio organizaciju regionalne konferencije na temu borbe protiv korupcije na kojoj će biti riječi o regulatornom okviru koji tretira ovu oblast, sa ciljem usaglašavanja regionalnih politika i praksi. Guverner Žugić je dao punu podršku organizaciji najavljenog događaja", navodi se u saopštenju.

Žugić je takođe istakao da Centralna banka Crne Gore ima veoma kvalitetnu komunikaciju sa Bankom Francuske i izrazio očekivanje da će saradnja između dvije institucije u narednom periodu biti još intenzivnija i sadržajnija.