S&P potvrdio ocjenu kreditnog rejtinga države

"Stabilni izgledi odražavaju stav S&P da će ekonomski rast Crne Gore ostati na zadovoljavajućem nivou, podržavajući postepenu konsolidaciju javnih finansija”, rekli su iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja

4165 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Agencija za kreditni rejting, Standard & Poor's (S&P), potvrdila je stabilne izglede Crne Gore, uz zadržavanja ocjene B/B, saopšteno je iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

“Ministarstvo pozdravlja potvrdu kreditnog rejtinga države, smatrajući da je to zadovoljavajući rezultat u crnogorskim okolnostima s konstantnim političkim tenzijama i neizvjesnošću”, navodi se u saopštenju.

U izvještaju S&P se navodi da bi se do poboljšanja rjetinga Crne Gore moglo doći u slučaju konstantnog snažnog privrednog rasta i brže očekivane budžetske konsolidacije.

“U ovom scenariju, očekivanja su da neto javni dug bude na nivou od 60 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), uz ostvarenje primarnog suficita”, dodaje se u saopštenju.

U izvještaju ove kreditne agencije procjene su da se realni BDP Crne Gore oporavio za 13 odsto u prošloj godini.

“Dodatno, očekivani rast od 5,5 odsto ove godine će podržati postepenu konsolidaciju javnih finansija. Stabilni izgledi odražavaju stav S&P da će ekonomski rast Crne Gore ostati na zadovoljavajućem nivou, podržavajući postepenu konsolidaciju javnih finansija”, rekli su iz Ministarstva.

U izvještaju se konstatuje da je snažan ekonomski oporavak podržao značajno konsolidaciju javnih finansija Crne Gore u prošloj godini, kao i da je ostvarena racionalizacija.

“Ukazuje se da je donesen ambiciozan program ekonomskih i fiskalnih reformi pod nazivom Evropa sad, u sklopu kojeg je uveden niz poreskih mjera koje imaju za cilj da se poveća životni standard, poboljša okruženje za investiranje i smanji siva ekonomija. Ukazano je i da je minimalna neto zarada u januaru ove godine povećana sa 250 na 450 eura”, rekli su iz Ministarstva.

U izvještaju se ocjenjuje da nedavni pad koalicione Vlade izaziva neizvjesnost i postavlja pitanja realizacije ekonomske i budžetske reforme.

“S&P navodi da bi se ambiciozni paket ekonomskih i budžetskih reformi, koji je Vlada nedavno donijela, u kontekstu političke neizvjesnosti mogao suočiti sa rizicima izvršenja i dovesti do fiskalnih teškoća”, kazali su iz Ministarstva.

S&P procjenjuje da bi deficit budžeta mogao biti šest odsto, umjesto planiranog cilja od pet odsto, te da će se postepeno smanjivati.

U ranijem izvještaju, za prošlu godinu je predviđan deficit od sedam odsto, dok preliminarni podaci o izvršenju budžeta Crne Gore za tu godinu pokazuju da je na oko 2,1 odsto.

U izvještaju se navodi da su prihodi procijenjeni na 45 odsto BDP-a, premašivši čak i nivo iz 2019. u nominalnom iznosu, zbog poboljšanja u naplati poreza, posebno poreza na dodatu vrijednost (PDV), koji čini skoro 60 odsto ukupnih poreskih prihoda, uz ostvarene koristi od povećanja u turizmu.

Procjene su da će Crna Gora zabilježiti primarni suficit od 0,4 odsto procijenjenog BDP-a u prošloj godini.

“Pozitivnim se ističe to da je crnogorski BDP povećan za 13 odsto u prošloj godini, podržan snažnim rastom u sektoru turizma. Očekivanja su da će turizam ovog ljeta dostići nivoe koji su bili ostvareni u godinama prije pandemije, podržavajući rast od 5,5 odsto za cijelu godinu”, navodi se u saopštenju.

Iz S&P su saopštili da se ekonomija Crne Gore, zavisna od turizma, snažno oporavila prošle godine, nakon što je bila teško pogođena pandemijom u 2020, na bazi snažnog oživljavanja turizma koji se pokazao otpornim na ponavljanje Covid-19 talasa tokom godine.

Dodaje se, između ostalog, da je naročito Crna Gora bila uspješna u privlačenju značajnog broja regionalnih turista.

Međutim, geopolitičke tenzije nakon ruske vojne intervencije u Ukrajini bi mogle umanjiti rezultate u sektoru turizma ovog ljeta.

“Očekivanja su da će crnogorska ekonomija zadržati svoju investicionu prirodu. U pogledu stranih direktnih investicija (SDI), predviđanja su da će njihovi prilivi ostati konstantni na oko deset odsto BDP-a na godišnjem nivou, podržavajući nekoliko tekućih projekata, u vezi sa ugostiteljstvom i uz ulaganja na prelazak korisćenja obnovljivih izvora energije”, navodi se u saopštenju.

U izvještaju je ocijenjeno pozitivnim i to što je crnogorski bankarski sistem u ovu pandemiju ušao sa relativno jake pozicije, uz solidni nivo kapitala i NPL-om na niskih pet odsto, uz dovoljnu likvidnost.

Bonus video: