Skijalištima u planu pozitivno poslovanje

Državna firma za upravljanje javnim skijalištima projektovala da će 2022. završiti sa plusom od oko 3.000 eura

11209 pregleda 7 komentar(a)
U planu izgradnja novih skijališta:Ski-centar Kolašin 1600, Foto: Skijališta Crne Gore
U planu izgradnja novih skijališta:Ski-centar Kolašin 1600, Foto: Skijališta Crne Gore

Skijališta Crne Gore (SCG) planiraju da ovu godinu završe sa plusom od tri hiljade eura, pokazuje Finansijski plan sa programom rada na koji je Vlada nedavno dala saglasnost.

Planirani prihodi iznose 1,643 miliona eura, a rashodi 1,640 miliona.

Najviše prihoda se očekuje od usluga skijališta (ski pasovi i ski vožnje) tokom zimskih mjeseci, odnosno 445 hiljada eura, što je gotovo podjednako kao od ugostiteljstva, koje će u prihodima prema planu učestvovati sa 24 odsto. Najviše prihoda u tom dijelu ostvaraju restoran “Triglav” koji se nalazi na skijališitu “Kolašin 1600”, a koji je u vlasništvu SCG.

Odloženi prihodi koji se odnose na novac za finansiranje izgradnje, održavanja i valorizacije iznose oko 360 hiljada eura, odnosno jednu petinu planiranih dohodaka. Više od po 100 hiljada eura Skijališta očekuju i od izdavanja ski- opreme, usluga tokom ljetnjih mjeseci poput panoramskih vožnji i usluga reklamiranja.

Što se tiče troškova, više od polovine će otići na plate koje će za 2022. godinu iznositi 900 hiljada eura. U SCG je prošle godine bilo angažovano 64 zaposlena, a u dokumentu se navodi da je istaknut deficit stručnih kadrova.

Za troškove održavanja, zakupnine, reklama i marketinga predviđeno je 355 hiljada eura, što čini 21,62 odsto ukupnih troškova.

Skijališta su prethodnu godinu prema preliminarnim podacima završili u plusu od 1.716 eura. Upoređuju sa ovom godinom planirani prihodi će biti veći za 26 odsto, ali će se povećati i rashodi za 22 odsto pa se samim tim finansijska dobit neće mnogo promijeniti.

U dokumentu piše da se zadati poslovni cilj oslanja na nedavno puštenu u rad šestosjednu žičaru K7 sa pratećih 10 kilometara ski staza, kojom su povezana dva skijališta u Kolašinu, kao i stavljenje u funkciju pokretne trake za početnike i aktiviranje rente nove ski opreme.

Dodaje se da je na projekciju planiranih prihoda uticala i nova poslovna politika kompanije koja se odnosi na adekvatno upošljavanje svih kadrovskih kapaciteta i produžavanja radne sezone.

U oktobru prošle godine SCG su iz budžeta dobile 1,5 miliona eura za izgradnju, održavanje i valorizaciju višenamjenske sportske infrastrukture na prostoru Bjelasice i Komova. Od tog novca, kako se u dokumentu navodi, potrošeno je 204 hiljada eura na novu skijašku opremu za iznajmljivanje i zaposlene i nabavku trake za skijaše početnike, dok će ostatak novca biti utrošen prije svega na izgradnju i održavanje sportske infrastrukture.

U planu novi ski-centri, hoteli...

U dokumentu se navodi da su radovi na izgradnji ski-centara na lokacijama “Žarski” i “Cmiljača” u toku i da je plan da ona budu gotova na kraju ove ili na početku sljedeće godine. Vrijednost prve faze izgradnje za ova dva ski-centra zbirno iznosi 50 miliona eura, a predviđena dužina staza je 10 km za ski centar “Žarski” i tri kilometra za “Cmiljaču”.

”Odlukom Vlade, žičara koja je trebalo da bude izgrađena na Žabljaku, predviđena je za spajanje ski-centara Žarski i Cmiljača, ali ako se ta žičara instalira na ski centru Kolašin, potrebno je planirati za 2023. godinu jednu žičaru koja će povezivati ova dva ski centra”, navedeno je u Informaciji.

Uz to, krajem godine očekuje se puštanje u rad i skijališta “Hajla” i “Štedim” u Rožajama u čiju izgradnju je uloženo 12 miliona, tenderska procedura za izgradu 8,5 km staza je u toku.

Dodaje se da je u ovom trenutku u toku izgradnja sedam hotela na podrućju Kolašina, od čega se dva nalaze u užem centru grada.

”Takođe, u skladu sa planskom dokumentacijom, planirana je izgradnja još jednog izvjesnog broja hotela visoke kategorije i luksuznih apartmana u podnožju samih ski-centara, što će dodatno upotpuniti ponudu ski-centara u sjevernom regionu Crne Gore, a samim tim umnogome doprinijeti poboljšanju prodaje usluga skijalista. Osim ekonomskog aspekta, ovaj faktor će doprinijeti i povećanju turističkog znanja, gdje će Crna Gora imati povećan broj školovanog i kvalitetnog kadra koji će moći da odgovori na sve zahtjevniju i platežno moćniju klijentelu”, navodi se u planu.

Vlada nekadašnjeg premijera Duška Markovića je u novembru 2017. donijela odluku da formira državno preduzeće SCG sa sjedištem u Mojkovcu.

Osnovni kapital preduzeća je bio 110 hiljada eura, a predviđeno je da upravlja javnim skijalištima Kolašin 1600, Cmiljača, Žarski, Torine, Jelovica, planinski centar Komovi i Eco adventure park Komovi, no od svih tih sadržaja, prošle godine radilo je samo Skijalište “Kolašin 1600”.

Iz kapitalnog budžeta 20 miliona za projekte

Kapitalnim budžetom za ovu godinu predviđena je izgradnja sistema za vještačko osnježavanje i izgradnju vještačkog jezera u vrijednosti od 13 miliona eura. Uz to, za izgradnju dva ski lifta utrošiće se više od tri miliona, za montažno demontažni bob na šinama 2,5 miliona, rekonstrukciju doma mladih Gorštak 1,5 miliona, dok je osvjetljenje skijaških staza predviđeno iz budžeta 800 hiljada eura.

Kompanija kroz sopstveni kapital, piše u dokumentu, planira da ove godine realizuje izgradnju ski bifea na izlaznoj stanici žičare Troglava, tjubing staze, kao i uređenje i opremanja parkinga. Za ove projekte predviđen je trošak od 250 hiljada eura.

”Po završetku prioritetne dionice auto-puta stvoriće se uslovi da se čak i smještajni kapaciteti u Podgorici prodaju kao kapaciteti zimske turističke destinacije”, navodi se u dokumentu.

Bonus video: