Centralna banka nije zabranila otvaranje računa državljanima Rusije

Pojasnili su da odluku o uvođenju svih vrsta restriktivnih mjera donosi Vlada Crne Gore na predlog Ministarstva vanjskih poslova

6396 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Centralna banka nije zabranila otvaranje računa fizičkim i pravnim licima sa teritorije Rusije, jer za to nije nadležna, saopšteno je iz te institucije.

Pojasnili su da odluku o uvođenju svih vrsta restriktivnih mjera donosi Vlada Crne Gore na predlog Ministarstva vanjskih poslova.

Podsjetili su da je članom 7 Zakona o međunarodnim restriktivnim mjerama propisano da se rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojima su utvrđene restriktivne mjere objavljuju u originalu, odmah po usvajanju, na internet stranici organa državne uprave nadležnog za vanjske poslove (Ministarstvo vanjskih poslova) i te mjere primjenjuju se prema označenim licima sa liste Ujedinjenih nacija, bez odlaganja.

"O restriktivnim mjerama, Ministarstvo vanjskih poslova odmah po usvajanju rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojima su te mjere utvrđene, a prije objavljivanja rezolucije na internet stranici, obavještava državne organe, organe državne uprave, organe lokalne samouprave i organe lokalne uprave, banke i druge finansijske organizacije, druga pravna i fizička lica koja vrše javna ovlašćenja ili javnu službu. Sva fizička i pravna lica obavezna su da se uzdržavaju od bilo kakvog poslovnog odnosa, pružanja usluga ili pomoći označenim licima, kao i sa njima, neposredno ili posredno, povezanim licima", navodi se u njihovom saopštenju.

Iz Centralne banke ističu da se pored navedenih rezolucija, restriktivne mjere uvode i na osnovu akata Evropske unije, odluke drugih međunarodnih organizacija čiji je Crna Gora član ili čijim se izjavama pridružuje u skladu sa vanjskopolitičkim prioritetima, kao i drugih osnova u skladu sa međunarodnim pravom.

"U vezi sa navedenim, Centralna banka djeluje u okvirima svojih ovlašćenja i nadležnosti, vršeći nadzor nad primjenom zakona i drugih propisa kojima se uređuje bankarsko poslovanje", piše u saopštenju.

Bonus video: