Gorivo skuplje i za preko 20 centi po litru

Skupštinskim odborima poslat predlog Vlade o smanjenju akciza za 20 odsto. Da bi cijene ostale iste, akcize moraju biti niže za oko 40 odsto

105723 pregleda 587 reakcija 143 komentar(a)
Rekordni rast cijena goriva, Foto: Luka Zekovic
Rekordni rast cijena goriva, Foto: Luka Zekovic

Cijene goriva u Crnoj Gori od ponedjeljka mogle bi biti veće i za više od 20 centi po litru, prema jučerašnjim podacima sa berze i odnosa kursa dolara i eura, a do tada Skupština ne može da usvoji zakon koji bi omogućio Vladi da snizi akcize.

Cijena nafte na međunarodnim berzama juče je prelazila 130 dolara za barel, da bi se krajem dana iznosila oko 127. To je za 30 dolara veća cijena u odnosu od prije deset dana kada je u Crnoj Gori urađeno usklađivanje sadašnjih cijena goriva.

Tako da bi od ponedjeljka litar eurodizela mogao koštati između 1,65 i 1,7 eura, a benzina oko 1,8 eura za litar. To bi bile cijene koje su za oko 50 odsto veće nego prije godinu. Ovakvo poskupljenje goriva izazvalo bi povećanje cijena i drugih roba i usluga.

U Skupštinskoj proceduri od 4. marta nalazi se predlog izmjene Zakona o akcizama koji je predložila Vlada i koji omogućuje smanjenje akciza za 20 odsto. Akciza na dizel goriva sada iznosi 44 centa po litru a kod benzina 55 centi, tako da bi ova mjera, ukoliko se predlog usvoji, sa pripadajućim dijelom PDV-a na ovaz iznos, mogla smanjiti cijene goriva za 11 do 13 centi po litru.

Međutim, ovo smanjenje akciza moglo bi samo prepoloviti očekivani rast cijena goriva, jer bi ono umjesto dvadesetak centi po litru iznosilo desetak centi. Matematički, da bi ostala sadašnja cijena gorivo akciza bi morala biti manja za 40 odsto. Međutim, da bi se o predlogu uopšte raspravljalo treba da prođe procedura od još 20-ak dana.

Predsjedavajući Skupštine Strahinja Bulajić je ovaj predlog Vlade juče poslao nadležnim skupštinskim odborima za ekonomiju i zakonodavstvo, kroz koje mora proći prije rasprave na plenumu. Prema Poslovniku, predsjednici odbora sjednicu mogu zakazati u roku od sedam dana, a u iznimnim situacijama u kraćem roku.

Predsjednik Odbora za ekonomiju Vladimir Joković kazao je juče “Vijestima” da je spreman da odmah zakaže sjednicu odbora o ovoj temi i da očekuje da će biti zakazana i sjednica Skupštine.

Zakazivanje vanredne sjednice Skupštine o ovom predlogu više nije moguće, jer se one mogu održavati u periodu od početka januara do kraja februara. Od 1. marta počinje period redovnog zasjedanja, kojem period zakazivanja ne može biti kraći od 15 dana.

Međutim sada je problem i politička kriza parlamenta, odnosno ko može da zakaže sjednicu. Dio dosadašnje političke većine iz DF-a, kojoj pripada i Bulajić, i Demokrata pokušavaju da blokiraju rad parlamenta kako bi se spriječio izbor nove manjinske Vlade. Dok iz drugog političkog tabora pokušavaju doći u situaciju da sjednicu na kojoj bi se izabrao novi predsjednik Skupštine može zakazati i potpredsjednik Ervin Ibrahimović.

Za dio bivše većine je problem zakazivanje redovne sjednice, makar samo sa tačkom o akcizama na gorivo, jer bi iz drugog tabora amandmanski mogli dodati i tačku o izboru novog predsjednika Skupštine pa čak i izbor nove Vlade, čime bi bili obesmišljeni dalji pokušaji blokade rada parlamenta.

Cijena nafte na međunarodnim berzama povećana je za oko 40 odsto u odnosu na prije dvije sedmice, zbog kako navode analitičari ovih tržišta, rata u Ukrajini i sankcija Rusiji koja je značajnih izvoznik energenata, kao i odluke najvećih zemalja proizvođača nafte OPEC-a da minimalno povećaju proizvodnju nafte i pored značajno veće potražnje. Na rast cijena goriva u zemljama koje koriste euro, uticao je i značajan rast kursa dolara. Odluka OPEC-a o minimalnom rastu proizvodnji važi sve do maja.

Vlada Hrvatske, koja ima zakonsku mogućnost ograničenja cijena, prije dva dana je donijela novu odluku o zamrzavanju cijena goriva u toj zemlji.

GP URA: Zakažite sjednicu kako bi smanjili cijene

Građanski pokret (GP) URA pozvao je i juče Demokrate i DF da, kako navode u saopštenju, odblokiraju rad Skupštine i sazovu sjednicu parlamenta na kojoj bi se usvojile izmjene Zakona o akcizama što bi kao rezultat imalo smanjenje akciza na gorivo.

Iz URA su poručili da cijene goriva na svjetskim berzama “vrtoglavo rastu a način da se one u Crnoj Gori smanje jeste izglasavanje izmjene Zakona o akcizama u Skupštini Crne Gore koje je Vlada uputila parlamentu 4. marta”.

”Pozivamo kolege iz Demokrata i DF-a da budu odgovorni pred građanima i omoguće zasjedanja nadležnih skupštinskih odbora i sazivanje sjednice na kojoj bi se izglasale izmjene zakona koje bi smanjile akcize na gorivo. To bi značilo obuzdavanje cijena goriva na pumpama i istinsku brigu prema građanima”, piše u saopštenju.

Poručuju da Demokrate i DF treba da “jednom zaborave na uskopartijske interese” i poručili da na djelu “pokažite da brinete o građanima i njihovim realnim i egzistencijalnim pitanjima”.

Bonus video: