Rok za prijave ističe danas

Poziv bivšim radnicima rudarske i metalske industrije koji imaju pravo na finansijsku pomoć od 12.000 eura

7509 pregleda 1 komentar(a)
Radnicima po 12.000 eura u četiri rate, Foto: Shutterstock
Radnicima po 12.000 eura u četiri rate, Foto: Shutterstock

Ministarstvo ekonomskog razvoja (MER) podsjetilo je da su prijave za finansijsku podršku za bivše zaposlene iz sektora rudarske i metalske industrije otvorene do danas do 15 sati.

MER će, kako je saopšteno, nakon završetka prijava i razmatranja pristigle dokumentacije detaljnije predstaviti koliko prijava je pristiglo, kao i broj obrađenih predmeta.

Prijem zahtjeva od strane bivših zaposlenih započeo je 10. januara 2022. godine i do 11. februara je prispjelo 1.311 prijava.

Bivši radnici rudarsko-metalskog sektora, koji ispunjavaju uslove propisane zakonom, imaju pravo na finansijsku podršku u neto iznosu do 12.000 eura, koji će biti isplaćen u četiri rate, od kojih će prva biti najkasnije do kraja marta ove godine.

Zakon je pripremio MER, a na predlog Vlade je usvojen u Skupštini krajem decembra prošle godine i predstavlja prvi zakon kojim je, kako su pojasnili iz izvršne vlasti, započeta borba za ispravljanje dugogodišnje nepravde koju su trpjeli radnici Crne Gore

Iz MER-a su ranije kazali da je zakonom definisano da ostvarivanje prava na finansijsku podršku imaju lica koja su bila zaposlena u privrednim društvima u sektoru rudarske i metalske industrije, a u čijoj vlasničkoj strukturi je bila država i kojima je prestao radni odnos uvođenjem stečaja u tim društvima.

Bonus video: