Taksi usluge bi mogle poskupiti 50 odsto

Taksi prevoznici od Ministarstva finansija traže da im se isplate subvencije na zarade i gorivo. O zahtjevima će sjutra razgovarati sa predstavnicima ministarstva

18685 pregleda 128 reakcija 33 komentar(a)
Sa protesta taksista u decembru, Foto: Luka Zekovic
Sa protesta taksista u decembru, Foto: Luka Zekovic

Predsjednik Odbora taksi prevoza pri Uniji poslodavaca Dejan Nuculović ”Vijestima” je kazao da je za očekivati porast cijena taksi prevoza, prema procjenama i do 50 odsto, ali da se nada da se to neće dogoditi ako Ministarstvo finansija i socijalnog staranja uvaži njihove zahtjeve.

Taksisti smatraju da bi se u dijelu subvencija na zarade za prvih tri mjeseca ove godine, kao i subvencija za gorivo, nadoknadili trenutni njihovi gubici, čime bi se doprinijelo daljem poslovanju kompanija.

”Ako se ne ispune naši zahtjevi, većina legalnih firmi i samostalnih preduzetnika bi došli u situaciju dužničkog ropstva i gašenja radnih mjesta”, rekao je Nuculović.

Sastanak između predstavnika Strukovnog sindikata taksista, pomenutog odbora i ministarstva održaće se sjutra, potvrđeno je “Vijestima” iz ministarstva i odbora.

Kako je objasnio Nuculović, na poslovanje taksista su posebno uticale restriktivne mjere u borbi protiv koronavirusa kada su oni radili u otežanim uslovima i skraćenim radnim vremenom. Pad prihoda, prema njegovim riječima, tokom pandemije u odnosu na 2019. godinu za svaku kompaniju iznosio je od 60 do 80 odsto.

Naveo je da je problem između ostalog nastao kada je na snagu stupio program “Evropa sad”, kojim je predviđena minimalna zarada od 450 eura.

”Zakon smo bezrezervno podržali kroz aktivno učešće našeg odbora pri Uniji poslodavaca. Međutim, usljed ekonomske krize koja traje od nastanka i trajanja pandemije, nenormalno poskupljenje goriva i pad prometa dovelo nas je u bezizlaznu situaciju i momenat kada ne možemo da održimo svoje poslovanje i uredno izmirujemo ne male fiskalne i parafiskalne namete i zarade svojim zaposlenima”, rekao je Nuculović.

Iz Odbora i Strukovnog sindikata taksista ranije je saopšteno da je posljednji poziv za sastankom MFSS-u upućen 24. januara ostao bez odgovara, te ostavio taksi prevoznike bez adekvatne pomoći.

Iz MFSS su za “Vijesti” kazali da apsolutno ne ignorišu poziv Strukovnog sindikata taksista i Odbora za taksi prevoz, već da su razmatrali njihove zahtjeve.

”MFSS sagledava realne mogućnosti i vrh ovog resora će do kraja sedmice, najvjerovatnije u četvrtak, razgovarati sa njihovim predstavnicima”, kazali su iz ministarstva.

Taksisti su tokom decembra održali protest, kada su takođe zahtijevali prijem kod predstavnika ministarstava.

”Taj protest nije donio nikakvu korist ni firmama ni samostalnim preduzetnicima, čak nije došlo ni do prijema kod nadležnih organa”, rekao je Nuculović.

On je najavio nove proteste ukoliko ne dođe do rješavanja njihovih problema i naveo da u Crnoj Gori ima oko 3.500 taksi vozila.

Bonus video: