Milatović umjereni optimista: Zaradićemo milijardu od turizma

"Prošle godine udio ruskog tržišta u našem turističkom prometu bio je 12 odsto, a udio ukrajinskog tržišta devet odsto od ukupnog broja noćenja. Znači, da smo sa ta dva tržišta imali nekih 21 odsto noćenja. To je svakako značajan dio, ali treba sačekati"

4103 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović umjereni je optimista kada je riječ o ovogodišnjoj sezoni, te da će Crna Gora zaraditi milijardu od turističkog prometa.

On je danas sa sardanicima boravio u posjeti Hotelskoj grupi "Budvanska rivijera" te je obišao radove na adaptaciji 190 soba Turističkog naselja "Slovenska plaža“ investicije vrijedne pet miliona eura.

"Prošle godine udio ruskog tržišta u našem turističkom prometu bio je 12 odsto, a udio ukrajinskog tržišta devet odsto od ukupnog broja noćenja. Znači, da smo sa ta dva tržišta imali nekih 21 odsto noćenja. To je svakako značajan dio, ali treba sačekati. Mi sve radimo što je trenutno u našoj moći da pojačamo promociju na određena, alternativna tržišta, prije svega mislim na tržišta Centralne Evrope, Skandinavije i tržište Zapadne Evrope, kako bismo nadomjestili mogući manjak sa ruskog i ukrajinskog tržišta“, kazao je Milatović.

On je kazao da se apsolutno nada da će se u tom uspjeti.

"Tako da očekujemo da će ova godina, kao što smo i prošle uspjeli da u jednim vrlo neizvjesnim okolnostima, ipak, oporavimo crnogorski turizam, biti bolja nego što ona trenutno izgleda i da ćemo uspjeti kroz zajedničko zalaganja da nadomjestimo potencijalni manjak", istakao je Milatović.

Nakon politike Vlade gdje smo odredili desetak strateških ruta, kako je dodao, Aerodromi su obezbijedili subvencije i tako dodatno pojačali aviopovezanost Crne Gore sa ostatkom Evope.

"Kao rezultat toga imamo pojačano interesovanje velikog broja aviokompanija, koje će prvi put letjeti sa tržišta Skandinavije, baltičkih zemalja, sa tržišta Zapadne Evrope. Otvorićemo neka nova tržišta koja su egzitičnija za Crnu Goru, poput tržišta Saudijske Arabije, Kazahstana, Centralne Azije. Značajan je fokus na region. Sve u svemu, ja sam umjereni optimista da ova godina bude godina značajnog opravka turizma“, istakao je Milatović.

Nakon što je obišao radove u kaletama turističkog naselja, Milatović je kazao da je apsolutno zadovoljan.

"Dobar je trenutak što se ovo sada radi, da se dio 'Slovenske plaže' adaptira na niovu četiri zvjezdice. Kako sam informisan, to će biti gotovo za ovu turističku sezonu. Zadovoljan sam sa informacija koje sam dobio od rukovodstva 'Budvaske rivijere', a koje se tiču bukinga. Na stvari na koje ne možemo da utičmo, ne možemo da utičemo, ali dajte da iskoristimo ovo vrijeme da utičemo i poboljšamo stvari na koje možemo, a to je upravo adaptacija naših hotelskih kapaciteta i što bolja priprema ovogodišnje sezone",naglasio Milatović.

Predsjednik Borda direktora Hotelske grupe "Budvanska rivijera" Mijomir Pejović kazao je da je ta kompanija počela proces unutrašnje adaptacije blokova turističkog naselja "Slovenska plaža" koji nijesu bili prošle godine u funkciji, a ove hoće.

"Očekujemo da će ova investicija značajno doprinijeti povećanju kvaliteta naših usluga i da ćemo spremno, kao i svi drugi segmenti HG "Budvanska rivijera" dočekati ovu sezonu, koja u ovom trenutku nosi jedan dio neizvjesnosti. Siguran da ćemo sve te izazove prebroditi i da ćemo na kraju, kada budemo sumirali rezultate moći da ovu sezonu procijenimo kao uspješnu", kazao je Pejovoić.

Izvršni direktor HG "Budvanska rivijera" Jovan Gregović kazao je da prošle godine čak 150 soba "Slovenske plaže" bilo van funkcije, što ove godine ne smijemo dozvoliti.

"U toku je adaptacija 190 soba koje će dobiti nivo četiri zvjezdice. Optimisti smo što se tiče ovogodišnje sezone i da ćemo uspjeti i bez istočnog tržišta, odakle smo imali tradicionalne goste, da ostvarimo dobre rezultate, te da animiramo druga tržišta", zaključio je Gregović.

Bonus video: