Prezentovali mjere podrške crnogorskim proizvođačima

Prisutnim proizvođačima predočene su mjere tržišne cjenovne politike i mjere ruralnog razvoja, koje obuhvataju najveći broj aktivnosti za koje poljoprovredni proizvođači mogu ostvariti podršku

3236 pregleda 1 komentar(a)
Sa jedne od prezentacija, Foto: MEPG
Sa jedne od prezentacija, Foto: MEPG

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede informisali su brojne poljoprivredne proizvođače u Bijelom Polju, Rožajama, Petnjici, Gusinju, Plavu o mjerama podrške Agrobudžeta za ovu godinu.

Predstavnici Ministarstva su u srijedu informisali poljoprivredne proizvođače o mjerama podrške, uslovima za dobijanje premija, mogućnostima bespovratne podrške, investicijama kroz javne pozive i svim kriterijumima i uslovima za ostvarivanje prava na podršku.

Prisutnim proizvođačima predočene su mjere tržišne cjenovne politike i mjere ruralnog razvoja, koje obuhvataju najveći broj aktivnosti za koje poljoprovredni proizvođači mogu ostvariti podršku.

“Agrobudžet za ovu godinu je razvojni, a sve mjere podrške uvećane su minimum od deset odsto do 30 odsto, u odnosu na prethodnu godinu, sa ukupnim iznosom od 50,9 miliona eura i izdvajanjem iz nacionalnih sredstava od 35,9 miliona eura, što je 33 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, 47 odsto više u odnosu na 2020. godinu, odnosno 60 odsto više u odnosu na 2019”, navodi se u saopštenju.

Sa jedne od prezentacija
Sa jedne od prezentacijafoto: MEPG

Agrobudžetom za ovu godinu opredjeljuje se podrška za biljnu i stočarsku proizvodnju, ali i druge sektore, posebno zbog brojnih globalnih promjena, koje su uticale i na crnogorsku poljoprivredu.

Predstavnici Ministarstva su istakli značajno povećanje subvencije po jedinici površine, gdje će, svi oni koji se bave biljnom proizvodnjom, bilo da imaju višegodišnje zasade ili oranice, koji su prošle godine dobijali 220 eura po hektaru, ove godine dobiti po 250 eura, odnosno, oni mlađi od 40 godina dobiće 260 eura po hektaru.

“Takođe, ukazano je na značajno povećanje premija po grlu stoke, za muzne krave sa 75 eura na 85 eura, za ovce i koze sa osam na devet eura, uveli smo novu premiju sistem krava-tele sa 130 eura pomoći, a za domaće steone junice iznos subvencije je povećan sa 50 na 150 eura”, precizirali su iz Ministarstva.

Sa jedne od prezentacija
Sa jedne od prezentacijafoto: MEPG

Državni sekretar u Ministarstvu, Nebojša Veličković, kazao je tokom prezentacije u Bijelom Polju da je još prošle godine napravljen veliki iskorak kada je riječ o podršci za infrastrukturu, a i ove godine nastavljaju sa značajnim ulaganjima.

„Crna Gora je dominantno ruralno područje, posebno sjeverni dio, pa smo imali sluha za to, te smo infrastrukturu podržavali u dva pravca, jedna je išao preko projekata lokalnih samouprava, a drugi kroz zahtjeve grupa građana , odnosno mjesnih zajednica. Zato smo i u ovoj godini smo opredijelili značajna sredstva za ulaganje u infrastrukturu“, dodao je Veličković.

Naredna prezentacija Agrobudžeta za ovu godinu održaće se danas u Pljevljima, Žabljaku, Andrijevici, Mojkovcu, Beranama i Kolašinu.

Bonus video: