Moguće dodatno smanjenje akciza na gorivo iznad 20 odsto, taksisti zadovoljni nakon sastanka

U Skupštinskoj proceduri od 4. marta nalazi se predlog izmjene Zakona o akcizama koji je predložila Vlada i koji omogućuje smanjenje akciza za 20 odsto. Akciza na dizel goriva sada iznosi 44 centa po litru a kod benzina 55 centi, tako da bi ova mjera, ukoliko se predlog usvoji, sa pripadajućim dijelom PDV-a na ovaz iznos, mogla smanjiti cijene goriva za 11 do 13 centi po litru

15511 pregleda 8 komentar(a)
Sa današnjeg sastanka, Foto: Ministarstvo finansija i socijalnog staranja
Sa današnjeg sastanka, Foto: Ministarstvo finansija i socijalnog staranja

Moguće je amandmansko djelovanje za dodatno smanjenje akcize na gorivo u procentu iznad 20 odsto jer je, u međuvremenu, pogoršana situacija na tržištu.

To je saopštilo Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (MFSS) na današnjem sastanku sa predstavnicima Odbora za taksi prevoz u Uniji poslodavaca (UPCG) i Strukovnog sindikata taksista pri Uniji slobodnih sindikata (USS).

Oni su, kako su naveli, ponudili rješenja iz svoje nadležnosti za podršku toj djelatnosti, da bi im se pomoglo i u krajnjem zaštitili standard građana.

"Predstavnici Ministarstva, na čelu sa ministrom Milojkom Spajićem, ukazali su da je MFSS već predložilo da Vlada može odlukom da smanji akcizu na gorivo do 20 odsto usljed poremećaja na tržištu. Za to je potrebno usvajanje izmjena i dopuna Zakona o akcizama u Skupštini Crne Gore", saopštili su iz MFSS.

U Skupštinskoj proceduri od 4. marta nalazi se predlog izmjene Zakona o akcizama koji je predložila Vlada i koji omogućuje smanjenje akciza za 20 odsto. Akciza na dizel goriva sada iznosi 44 centa po litru a kod benzina 55 centi, tako da bi ova mjera, ukoliko se predlog usvoji, sa pripadajućim dijelom PDV-a na ovaz iznos, mogla smanjiti cijene goriva za 11 do 13 centi po litru.

Povezani članci

09. Mart 2022.

Gorivo skuplje i za preko 20 centi po litru

Povezani članci

09. Mart 2022.

Taksi usluge bi mogle poskupiti 50 odsto

Spajić je kazao, kako prenosi MFSS, da će obezbijediti dodatni benefit za sve fiskalizovane taksi prevoznike, te da već razmatraju smanjenje akcize na gorivo preko 20 odsto, s obzirom da su se okolnosti promijenile.

"Predstavnici sindikata i poslodavaca u Socijalnom savjetu dali su podršku programu reformi 'Evropa sad'. Sada je posebno vidljivo, usljed globalnih poremećaja na tržištu zbog kojih rastu cijene u Crnoj Gori, koliko je važno što je država smanjenjem poreskog opterećenja na zarade omogućila da se povećaju plata, posebno minimalna sa 250 na 450 eura da bi građani spremnije dočekali ove udare“, istakao je Spajić.

MFSS će, nakon analize efekata, dostaviti i amandman na predložene izmjene zakona da bi se propisala mogućnost povraćaja dijela plaćene akcize za nabavku motornog goriva u industrijske i komercijalne svrhe za djelatnost taksi prevoza, u određenom procentu od ostvarenog prometa po tom osnovu.

""To je dodatno privremeno rješenje MFSS-a, s obzirom da to nije praksa i propisano direktivom EU, koja reguliše oblast akcize na energente", kazali su iz ministarstva.

Spajić je dodao da država sveobuhvatnim mjerama svih nadležnih, koje sada zahtijeva nova kriza u svijetu, treba da odgovori na sve izazove, uz partnerski odnos sa privredom i sindikatima.

Neće podizati cijene ukoliko se uvaže njihovi zahtjevi

Predsjednik Odbora taksi prevoza pri Uniji poslodavaca Dejan Nuculović ”Vijestima” je kazao da su zadovoljni prijemom kod ministra Spajića i državnog sekretara Branka Krvavca.

"Takođe apelujemo na poslanike Skupštine da prevaziću razlike i hitno sazovu saziv i počnu donositi važne odluke za privredu i građane Crne Gore", rekao je on.

On je napomenuo da imaju ogromne tekuće troškove i da su dovedeni zbog ekonomske krize u bezizlaznu situaciju

Naveo je da ukoliko se usvoje njihovi predlozi neće podizati cijene svojih usluga.

Kako se u saopštenju navodi, predlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama su precizirani dokazi koji bi kupci gasnih ulja, odnosno taksi prevoznici, bili dužni da podnesu nadležnom carinskom organu.

"Ključni su dokazi o registraciji za obavljanje djelatnosti taksi prevoza, o prijavljenim prihodima poreskom organu za prethodnu godinu, dostavljanje podatka o ostvarenom prometu na osnovu kojeg se traži povraćaj i fiskalizovani račun", kazali su iz ministarstva.

Sagovornici su se saglasili da je potrebna bolji inspekciji nadzor za suzbijanje neprijavljenih taksi prevoznika.

Na sastanku je saopšteno da, kada su u pitanju zahtjevi o subvencijama na gorivo i eventualno na zarade zbog problema sadašnje krize, potrebno da se obrate resornim ministarstvima.

Nuculović je kazao da je dogovoreno da se pokrene inicijativa za još jedan sastanak u cilju pronalaženja rješenja sa Ministarstvom ekonomskog rada (MER), Ministarstvom kapitalnih investicija i Ministarstvom finansija i socijalnog staranja.

Bonus video: