Činjenica je da je istekla koncesija

Odgovor novinara "Vijesti" na reagovanje kompanije "Džek pot"

9384 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kompanija “Džek pot” u svom reagovanju na tekst “Brano i Džigi i dalji jači od države” pokušava da zabrani novinarima da razmišljaju i da citiraju ono što jasno piše u Zakonu o igrama na sreću.

Shvatam njihovu potrebu da izbjegnu plaćanje državi Crnoj Gori koncesione naknade od dva miliona eura za izdavanje nove koncesije za njihov kazino, jer im se tako ranije moglo, ali posao novinara je da ukazuje na moguće malverzacije i štiti javni interes držeći se isključivo činjenica, što je i urađeno u prethodnom tekstu.

Nesporna činjenica, a ne nikako komentar, jeste ono što piše u Zakonu i što su “Vijesti” citirale. Zakon o igrama na sreću u članu 11, koji se odnosi na dodjelu koncesije za priređivanje lutrijskih igara i igara na sreću u kazinima, vrlo jasno precizira rok na koji se izdaje koncesija i na koji se može produžiti: “Koncesija iz stava 1 ovog člana dodjeljuje se za period do 10 godina. Koncesija se, po zahtjevu koncesionara, može produžiti odlukom Vlade za period do pet godina, ukoliko ispunjava uslove propisane zakonom”.

Vlasnicima “Džek pota” je naravno jasno da im se koncesija mogla produžiti samo na rok do pet godina, što je i urađeno 2016, i da nakon toga mogu tražiti samo izdavanje nove koncesije za koju se plaća naknada od dva miliona eura, ali su pokušali po principu “ako prođe prođe”. Problem je što im direktorica Uprave za prihode i carine nije u roku odgovorila da to nije moguće po zakonu, pa im je Privredni sud, samo zbog toga što nisu dobili odgovor, produžio rad i pored isteka koncesije.

To je sada problem države, a “Vijesti” će i dalje raditi svoj posao.

Veliki napredak u načinu komunikacije ove kockarske grupe je to što je ovo reagovanje, napisano skoro pa normalno - bez pjesmica o smrti, ogavnih karikatura, feljtona i višesatnih emisija u podobnim medijima u kojima se blate i vrijeđaju oni što rade svoj posao i štite javni interes.

Novinar “Vijesti” Goran Kapor

Povezani članci

05. Mart 2022.

Brano i Džigi i dalje jači od države

10. Mart 2022.

Ćutanje na naše zahtjeve

Bonus video: