Sindikalne organizacije zaposlenih Port of Adria: Država krivac za situaciju u preduzeću

“Sadašnja situacija je više nego alarmantna, sve manji je broj zaposlenih, a obim posla je ostao isti, što je nekada obavljalo 1,1 hiljada zaposlenih sada obavlja 270-ak. Umjesto da se zaposli još mladih ljudi, menadžment jedva čeka da neki zaposleni ode u penziju ili napusti firmu”, smatra predsjednik SOZ Port of Adria Zoran Martinović

6329 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Port of Adria
Foto: Port of Adria

Za nastalu situaciju u kompaniji Port of Adria, koja je više nego alarmantna, jedini krivac je država Crna Gora, odnosno oni koji su sproveli podjelu jedinstvene luke i prodaju Kontejnerskog terminala, saopšteno je iz Sindikalne organizacije zaposlenih tog preduzeća.

Predsjednik SOZ Port of Adria, Zoran Martinović, kazao je da je sadašnja situacija više nego alarmantna, sve manji je broj zaposlenih, a obim posla je ostao isti.

On je rekao da je izjava ministra kapitalnih investicija, Mladena Bojanića, na Kopaonik biznis forumu, izazvala veliku pažnju svih Barana, a posebno zaposlenih u preduzeću Port of Adria.

“Opet se pojavljuju u medijima naslovi kako odlazi turski investitor i da se nekada najpersprektivnije preduzeće u Baru vraća u okvir jedinstvene Luke Bar. Više puta smo upozoravali u posljednjih 13 godina o pogubnoj startegiji države kada je u pitanju Luka Bar, a posebno dio u kome smo zaposleni”, naveo je Martinović u saopštenju.

On smatra da je prva i najveća greška napravljena podjelom jedinstvene Luke Bar 2009. godine, formiranjem Kontejnerskog terminala i generalnih tereta, kao cjeline istrgnute iz jedinstvene luke.

“Zatim dirigovanjem iz ministarstva i postavljanjem ljudi koji su, sada svi vidimo, namjerno gurali firmu u što lošije stanje da bi je 2014. godine prodali jedinom kandidatu - turskom Global ports-u za osam miliona eura ili cijenu jedne malo veće kuće na obali mora”, rekao je Martinović.

On je ocijenio da je druga greška države prodaja te firme, a posebno što nakon prodaje nije na valjan način propratila investicione i sve druge obaveze koje su proistekle iz kupoprodajnog ugovora.

“Sadašnja situacija je više nego alarmantna, sve manji je broj zaposlenih, a obim posla je ostao isti, što je nekada obavljalo 1,1 hiljada zaposlenih sada obavlja 270-ak. Umjesto da se zaposli još mladih ljudi, menadžment jedva čeka da neki zaposleni ode u penziju ili napusti firmu”, smatra Martinović.

Prema njegovim riječima, zbog loše poslovne politike, mnogi poslovi se prelivaju njihovoj konkurenciji, često ne mogu da ispoštuju zahtjeve klijenata, pa roba nepovratno odlazi od njih.

“Svjedoci su zaposleni u operativi da su na granici izdržljivosti, a po izvještajima o poslovanju vidimo da je ukupni gubitak kompanije dostigao po nama nevjerovatnih 29,8 miliona. Pa se pitamo gdje se prave i nastaju toliki minusi u poslovanju”, naveo je Martinović.

On smatra da za te greške moraju da odgovaraju svi tadašnji ministri, članovi savjeta za privatizaciju, kreatori podjele i prodaje firme, kao i bivši izvršni direktor KTGT-a.

“Ukoliko se planira vraćanje u jedinstvenu luku, država mora ovo da sagleda na vrlo ozbiljan način i nadajmo se konačno na način koji će biti dobar za nas zaposlene. Ukoliko to nije slučaj, moraju da nam pomognu, da preispitaju kompletan proces privatizacije i zaštite interese svih zaposlenih”, rekao je Martinović.

Bonus video: