Dizel skuplji za 29, a benzin za 16 centi?

Trgovci naftnih derivata kazali su "Vijestima" da imaju dovoljno zaliha svih vrsta goriva i mole građane da iskoriste vikend za kupovinu goriva kako se u ponedjeljak ne bi stvarale gužve

75957 pregleda 1563 reakcija 146 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Eurodizel bi od ponedjeljka u Crnoj Gori mogao poskupiti za 29 centi, a dvije vrste benzina za po 16 centi, pokazuju preliminarni podaci nakon današnjeg zatvaranja berzi.

Nova cijena litra eurodizela biće oko 1,74 eura, a isto toliko bi mogao koštao i super BMB 95. Benzin BMB 98 će poskupti na 1,78 eura.

Cijena lož ulja takođe će biti veća za 29 centi i litar ovog energenta bi koštao 1,71 euro.

Ovo je najveći rast cijena goriva u jednom usklađivanju. Razlog za ovoliko poskupljenje je rast cijena naftnih derivata u odnosu na posljednje usklađivanje prije dvije sedmice, ali i jačanje dolara u odnosu na euro.

Trgovci naftnih derivata kazali su danas "Vijestima" da imaju dovoljno zaliha svih vrsta goriva i mole građane da iskoriste vikend za kupovinu goriva kako se u ponedjeljak ne bi stvarale gužve. Oni ne očekuju da se u skorije vrijeme stabilizuje cijene na nivo prije krize i rata u Ukrajini.

Da nije bilo blagog pada cijena nafte u posljednja dva dana, cijene goriva mogle su da rastu i preko 40 centi po litru. U susjednoj Albaniji gdje je tržište naftnih derivata potpuno liberalizovano litar dizela proteklih dana dostizao je i cijenu od 2,4 eura.

U skupštinskoj proceduri od 4. marta je Vladin predlog izmjena Zakona o akcizama koji predviđa da se iznos ove dažbine na gorivo može smanjiti za 20 odsto. Skupština nije zasijedala zbog političke krize i spora oko toga ko je može zakazati.

Ministarstvo finansija u međuvremenu priprema amandman na predlog kojim bi se akcize smanjile za 40 do 50 odsto, zbog ogromnog rasta cijena naftnih derivata na međunarodnim berzama.

Predstavnički dom Skupštine Bosne i Hercegovine prije četiri dana je usvojio izmjene zakona kojim bi se u potpunosti ukinule akcize na gorivo u ovoj zemlji u narednih šest mjeseci.

Odluku treba da potvrdi i Dom naroda, pa je neizvjesno kada će stupiti na snagu. Kada se usvoji ovaj predlog cijene goriva u BiH mogle bi biti za 70 do 80 centi niže nego u Crnoj Gori.

Bonus video: