Petričević tvrdi da radi zakonito

Šefica Uprave prihoda i carina ponovila da je odbila zahtjev ministra Spajića da podnese ostavku

18426 pregleda 92 reakcija 61 komentar(a)
Petričević, Foto: Luka Zeković
Petričević, Foto: Luka Zeković

Vršiteljka dužnosti Uprave prihoda i carina (UPC) Milena Petričević ponovila je da je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić od nje tražio da podnese ostavku na tu funkciju u srijedu veče, ali da je ona to odbila zbog kako tvrdi postignutih rezultata u UPC.

”Bila sam zatečena. Vidljivo je svima da ova uprava unazad četiri mjeseca stvara rezultate, i to ne bilo kakve rezultate. Postigli smo istorijske rezultate u sprečavanju krijumčaranju narkotika. Zaplijenili smo tonu kokaina bez međunarodne pomoći. Ti rezultati se cijene svugdje osim u Crnoj Gori. Ovi rezultati su po redu veličina veći nego svi rezultati susjednih zemalja”, kazala je ona.

Ona nije dozvolila novinarima na jučerašnjoj konferenciji da joj postavljaju pitanja na temu spora sa Spajićem, već je kazala da joj se obrate na mejl UPC.

Petričević je na presu svim novinarima podijelila tekstove “Vijesti” na ovu temu uz konstataciju da joj se jučerašnji naslov iz teksta nije dopao. Uz to, podijelila je lične podatke novinara “Vijesti” Gorana Kapora (broj telefona) koji je sa UPC komunicirao i pitanja koja su joj poslata prošlog petka na koja nije odgovorila.

Milena Petričević
foto: Luka Zeković

”Vijesti” su objavile informaciju da je Spajić nju pozvao na odgovornost ukazujući joj zvaničnim mišljenjem na njeno postupanje u vezi sa koncesijom za igre na sreću firmi “Džek Pot” čiji su vlasnici Branislav Mićunović i Sava Džigi Grbović.

Prema mišljenju Ministarstva finansija u koje su “Vijesti” imale uvid, Petričević je morala toj privatnoj kompaniji negativno da odgovori na njihov zahtjev za drugo produženje koncesije za kazino “Falkeinstener” u Bečićima, prije isteka koncesije 18. februara.

Ona to nije učinila, pa je Privredni sud na zahtjev “Džek pota” donio privremenu mjeru o produženju rada kazina do pravosnažno riješenog spora između tog privatnika i države.

Svaka nova koncesija za rad kazina početno košta 2.000.000 eura.

Milena Petričević
foto: Luka Zeković

Osvrćući se na taj slučaj navela je da je 2016. godine “Džek Pot” dobio novi ugovor, a ne aneks ugovora kako je, smatra ona, to trebalo za novo produženje koncesije koju su prethodno imali deset godina.

”Neko je napravio previd dodjeljujući ugovor 2016. godine. Zašto je prethodni ugovor produžen ugovorom, a ne aneksom, ja pozivam da se to utvrdi. Ono što sam ja zatekla da “Džek Pot ima ugovor” i na osnovu tog ugovora traži produženje”, rekla je Petričević.

Dodala je da se sastala sa predstavnikom “Džek pota” Grbovićem te da o tome postoje dokumenta.

”Ne bih bila iskrena da kažem da ne znam ko su Mićunović i Grbović. Imala sam prilike da te ljude prođem i mimoiđem. Kao profesionalka nijednu aktivnost ne radim, a da o njoj ne ostane pisani trag”, rekla je ona.

Petričevićka je kazala da je ne interesuje ko stoji iza imena koncesionara, jer to za nju nije relevantna činjenica i da ne želi da komentariše pojedinosti tog slučaja dok se ne okonča postupak pred Privrednim sudom.

Petričević je kazala da UPC u svom poslovanju mora da bude samostalna institucija.

Milena Petričević
foto: Luka Zeković

”Ne smije da bude ničija prćija, ne smije da bude instrument bilo čijih moćnika”, rekla je ona.

Petričević je ponovila da joj je Spajić nudio pozicije direktorke Direktorata za nadzor (pomoćnik ministra) u ministarstvu koje planiraju da pretvore u finansijsku policiju, ali pozicije i u IRF-u i CEDIS-u.

”U tom direktoratu su veći platni razredi nego na ovoj poziciji, i za petinu se manje radi nego ovdje... Moram da kažem da zbog rezultata, zbog ličnog kredibiliteta i dostajanstva nisam mogla da dozvolim da urušim svoj dignitet. Rezultati su me na to obavezali”, navela je ona.

Dodala je da svako ko sumnja u njen rad može podnijeti krivične prijave.

Hrabra da stane ispred novinara, ali ne i da odgovori na pitanja

Navela je da državni službenik mora da bude hrabar.

”Došli smo u situaciju da ja imam hrabrost da ispred svih vas stanem, uključujući državni vrh i moćnike. Sami ćete donijeti zaključak da li aktuelna direktorica radi u interesu pojedinaca ili države”, rekla je Petričevićka koja je zabranila postavljanje pitanja.

Bonus video: