Nacrt zakona o ograničenju cijena nedorečen

Unija poslodavaca smatra da nacrt zakona za ograničavanje cijena proizvoda ne precizira listu proizvoda na koji će se odnositi, koje su to situacije kada se “privremene” mjere mogu uvoditi, koje su to mjere i na koji period će važiti. Iz MER-a kažu da će zavisiti od procjene Vlade u datom momentu koji će proizvodi biti na listi

7930 pregleda 3 komentar(a)
Mjere ograničenja će biti privremene (ilustracija), Foto: Shutterstock
Mjere ograničenja će biti privremene (ilustracija), Foto: Shutterstock

Nacrt zakona o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi ne daje naznake koje su to situacije kada se “privremene” mjere mogu uvoditi, koje bi mjere mogle biti uvedene, u kom obimu i na koji period, kao ni okvir proizvoda na koji se one mogu odnositi.

To je ocijenila Unija poslodavaca (UPCG), koja je u učestvovala u javnoj raspravi povodom ovog nacrta zakona, čijom bi se primjenom, kako su ranije ocijenili iz Ministarstva ekonomskog razvoja(MER), određivale privremene mjere radi sprečavanja poremećaja na tržištu i otklanjanja negativnih uticaja povećanja cijena proizvoda.

Mjere bi trajale najduže dok traju okolnosti koje su izazvale poremećaj na tržištu i povećanje cijena, a preispitivale bi se najmanje jednom u tri mjeseca.

Iz UPCG su za “Vijesti” naveli da je trebalo, imajući u vidu cilj nacrta zakona, uporedo razmotriti i mogućnost uvođenja (privremeno) nulte stope oporezivanja za neke vrste osnovnih životnih namirnica.

”Vjerujemo da bi to bilo adekvatnije i prihvatljivije rješenje za privredu, a imalo bi dobar efekat i na potrošače, odnosno, građane”, rekli su iz UPCG.

Iz ove organizacije su kazali da su prepoznali dobru namjeru Vlade usmjerenu ka opštoj koristi, kako bi se uvođenjem privremenih mjera spriječili poremećaji na tržištu i otklonili negativni uticaji povećanja cijena ove proizvode.

Međutim, kako su naveli, rad na ovom zakonu su ubrzala globalna dešavanja, pa zbog rata u Ukrajini i inflacije u cijeloj Evropi cijene sirovina i energenata rastu, a pad proizvodnje i potrošnje teško da se može izbjeći.

Iskustvo iz regiona bez rezultata

”Zato se čini korisnim navesti da uporedna praksa i analiza sličnih mjera preduzetih u na primjer zemljama okruženja ukazuju na efekte koji nisu donijeli očekivane rezultate. Naime, anketirani građani su naveli da nijesu osjetili neko značajno sniženje cijena, dok su privrednici iz reda preduzetnika i mikro i malih preduzeća ukazali da je njihovo poslovanje bilo dodatno ugroženo od strane velikih trgovinskih lanaca koji nabavku vrše po povoljnijim uslovima zbog količina koje nabavljaju”, rekli su iz UPCG.

Dodali su da iskustvo proizvođača osnovnih životnih namirnica ukazuje da su ih ovakve mjere dovele u nepovoljniji položaj zbog rasta pratećih troškova - inputa proizvodnje, odnosno cijena pratećih (neophodnih) proizvoda i usluga.

Iz UPCG smatraju da planiranim mjerama ograničavanja cijena treba pristupiti veoma studiozno, uz prethodnu analizu svih pozitivnih i negativnih efekata takvih mjera.

”Ovo iz razloga što Crnu Goru karakteriše visoka uvozna zavisnost i biće veliki izazov obezbijediti potrebne količine određenih proizvoda (posebno energenata i osnovnih životnih namirnica), pri čemu je nabavne cijene teško projektovati”, kazali su UPCG.

Njihova sugestija je bila i da je možda bilo ispravnije i jednostavnije da se izmijeni zakon o unutrašnjoj trgovini, s obzirom na to da ovaj nacrt zakona stvara pravni osnov za donošenje podzakonskih akata i konkretnih mjera za regulaciju tržišta kada to određeni događaji i situacije zahtijevaju.

Iz MER-a su “Vijestima” kazali da je predlogom stvoren zakonski osnov za ograničavanje cijena proizvoda od značaja za život i zdravlje ljudi, u slučajevima ozbiljnih inflatornih rizika, a da će se podzakonskim aktom utvrditi lista proizvoda na koje se zakon odnosi, uz obavezu da se tromjesečno preispituje odluka.

”To su privremene mjere ograničavanja cijena koje se mogu odrediti jedino radi otklanjanja negativnih uticaja povećanja cijena osnovnih životnih namirnica. Ministarstvo je razvilo posebnu metodologiju praćenja cijena osnovnih životnih namirnica, na mjesečnom nivou, koja se bazira na podacima koje dobijamo od Uprave za inspekcijske poslove (tržišne inspekcij), koji se prikupljaju sa terena. Na taj način imamo informacijama o cijenama i maržama za 21 osnovni prehrambeni artikal”, pojašnjeno je iz MER-a.

Koji će proizvodi biti na listi, kako kažu, zavisi od procjene Vlade u datom momentu, kao i da nacrt zakona podrazumijeva određivanje maksimalne maloprodajne cijene za određeni proizvod, koja će važiti na teritoriji Crne Gore za sve trgovačke lance.Poruču daće Vlada prilikom ograničavanja cijena voditi računa o nabavnoj cijeni proizvoda i maloprodajnoj marži da trgovački lanci ne bi bili na gubitku.

Ocijenili da ne treba organizovati okrugli sto o nacrtu zakona

Javna rasprava o predlogu je završena u četvrtak bez održavanja okruglog stola.

Iz MER-a kažu da je javna rasprava obavljena u skladu sa planom, dok organizovanje okruglog stola u vezi sa nacrtom određenog propisa, nije obavezan segment javne rasprave, već se može ali i ne mora održati.

”Imajući u vidu da je na dan objave javne rasprave (18.februar), cjelokupna javnost putem medija informisana o objavljivanju nacrta zakona, smatrali smo da nije neophodno organizovati okrugli sto na ovu temu.

Nakon utvrđivanja na sjednici Vlade, Zakon će biti upućen u skupštinsku proceduru po hitnom, tj. skraćenom postupku.

Bonus video: