"Negativno mišljenje na izvještaj Srpskog, pozitivno na izvještaj Hrvatskog, uslovno na izvještaj Albanskog savjeta..."

"Državna revizorska institucija je izvršila reviziju Godišnjih finansijskih izvještaja i reviziju pravilnosti poslovanja šest Nacionalnih savjeta za 2020.godinu: Albanski nacionalni savjet u Crnoj Gori, Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori, Hrvatski savjet u Crnoj Gori, Savjet muslimanskog naroda Crne Gore, Romski savjet i Srpski nacionalni savjet Crne Gore"

9586 pregleda 29 reakcija 3 komentar(a)
DRI, Foto: DRI
DRI, Foto: DRI

Državna revizorska institucija (DRI) saopštila je danas objavila Izvještaj o reviziji Godišnjih finansijskih izvještaja Nacionalnih savjeta za 2020. godinu.

"Državna revizorska institucija je izvršila reviziju Godišnjih finansijskih izvještaja i reviziju pravilnosti poslovanja šest Nacionalnih savjeta za 2020.godinu: Albanski nacionalni savjet u Crnoj Gori, Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori, Hrvatski savjet u Crnoj Gori, Savjet muslimanskog naroda Crne Gore, Romski savjet i Srpski nacionalni savjet Crne Gore", ističe se u saopštenju DRI.

Iz DRI su dodali da na bazi utvrđenog činjeničnog stanja i izjašnjenja Albanskog nacionalnog savjeta u Crnoj Gori, Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, Hrvatskog savjeta u Crnoj Gori, Savjeta muslimanskog naroda Crne Gore, Romskog savjeta i Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore, nadležni Kolegijum u sastavu Senator DRI Nikola N. Kovačević - rukovodilac Kolegijuma i predsjednik Senata dr Milan Dabović - član Kolegijuma izražava:

- uslovno mišljenje na Godišnji finansijski izvještaj Albanskog nacionalnog savjeta u Crnoj Gori za 2020. godinu i negativno mišljenje na reviziju pravilnosti poslovanja Albanskog nacionalnog savjeta u Crnoj Gori za 2020. godinu.

- uslovno mišljenje na Godišnji finansijski izvještaj Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori za 2020. godinu i uslovno mišljenje na reviziju pravilnosti poslovanja Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori za 2020. godinu.

- pozitivno mišljenje uz skretanje pažnje na Godišnji finansijski izvještaj Hrvatskog savjeta u Crnoj Gori za 2020. godinu i uslovno mišljenje na reviziju pravilnosti poslovanja Hrvatskog savjeta u Crnoj Gori za 2020. godinu.

- pozitivno mišljenje na Godišnji finansijski izvještaj Savjeta muslimanskog naroda Crne Gore za 2020.godinu i pozitivno mišljenje na pravilnost poslovanja Savjeta muslimanskog naroda Crne Gore za 2020.godinu sa skretanjem pažnje.

- negativno mišljenje na Godišnji finansijski izvještaj Romskog savjeta za 2020. godinu i negativno mišljenje na reviziju pravilnosti poslovanja Romskog savjeta za 2020. godinu.

- negativno mišljenje na Godišnji finansijski izvještaj Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore za 2020. godinu i negativno mišljenje na reviziju pravilnosti poslovanja Srpskog nacionalnog savjeta za 2020. godinu.

DRI
foto: DRI

"Finansijskom revizijom Albanskog nacionalnog savjeta u Crnoj Gori za 2020. godinu je utvrđeno da su u Godišnjem finansijskom izvještaju iskazani troškovi u iznosu od 1.542,92 eura koji nijesu dokumentovani, troškovi 4.031,19 eura nepotpuno dokumentovani, dok dio troškova od 51.257,79 eura nije evidentiran na odgovarajuće račune. Revizijom pravilnosti Albanskog nacionalnog savjeta u Crnoj Gori su utvrđene neusklađenosti poslovanja Savjeta sa: Zakonom o porezu na dohodak fizičkih lica, Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, Zakonom o radu, Zakonom o računovodstvu, Zakonom o obligacionim odnosima, Uredbom o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru, Pravilnikom o načinu i rokovima za vršenje popisa imovine i obaveza pravnog lica, Internim uputstvom za obračun i isplatu zarada.

Finansijskom revizijom Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori za 2020. godinu je utvrđeno da su u Godišnjem finansijskom izvještaju iskazani troškovi u iznosu od 2.291,20 eura koji nijesu dokumentovani i troškovi u od 5.069,30€ nepotpuno dokumentovani. Revizijom pravilnosti Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori su utvrđene neusklađenosti poslovanja Vijeća sa: Zakonom o računovodstvu, Zakonom o obligacionim odnosima, Zakonom o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, Uredbom o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru, Pravilnikom o načinu i rokovima za vršenje popisa imovine i obaveza pravnog lica, Pravilnikom o razvrstavanju osnovnih sredstava po grupama i metodama za utvrđivanje amortizacije.

Revizijom pravilnosti Hrvatskog savjeta u Crnoj Gori su utvrđene neusklađenosti poslovanja Savjeta sa: Zakonom o računovodstvu, Zakonom o radu, Uredbom o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru, Pravilnikom o razvrstavanju osnovnih sredstava po grupama i metodama za utvrđivanje amortizacije.

Finansijskom revizijom Romskog savjeta za 2020. godinu je utvrđeno da su u Godišnjem finansijskom izvještaju iskazani troškovi u iznosu od 9.208,84 eura koji nijesu dokumentovani i troškovi u iznosu od 29.855,00 eura , nepotpuno dokumentovani. Revizijom pravilnosti Romskog savjeta su utvrđene neusklađenosti poslovanja Savjeta sa: Zakonom o manjinskim pravima i slobodama, Zakonom o porezu na dohodak fizičkih lica, Zakonom o radu, Zakonom o računovodstvu, Zakonom o obligacionim odnosima, Uredbom o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru, Pravilnikom o načinu i rokovima za vršenje popisa imovine i obaveza pravnog lica i Statutom Savjeta.

Finansijskom revizijom Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore za 2020. godinu je utvrđeno da je Savjet u Bilansu uspjeha iskazao troškove u iznosu od 8.000,00 eura koji nijesu dokumentovani, kao i troškove u iznosu od 317.241,96 eura , nepotpuno dokumentovane. Savjet je u poslovnim knjigama i Bilansu stanja pogrešno iskazao stanje gotovine u blagajni za iznos od 81.967,98 eura ; u poslovnim knjigama i Bilansu uspjeha za 2020. godinu iskazao troškove u iznosu od 143.650,00 eura, koji se odnose na 2019. godinu. Takođe, Savjet nije pravilno sproveo evidentiranje i iskazivanje dijela odloženog prihoda od donacija u iznosu od 53.291,13 eura jer je izvršio direktno smanjenje gubitka iz ranijih godina i isto iskazao u Bilansu stanja, a trebao je isti da evidentira kao prihod od donacija i drugih davanja na odgovarajući račun klase 6 za 2020. godinu i iskaže u Bilansu uspjeha. Takođe, Savjet nije evidentirao nabavku opreme u iznosu od 1.999,31 eura na odgovarajući račun već u okviru troškova. Revizijom pravilnosti Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore su utvrđene neusklađenosti poslovanja Savjeta sa: Zakonom o manjinskim pravima i slobodama, Zakonom o računovodstvu, Zakonom o porezu na dohodak fizičkih lica, Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, Zakonom o radu, Uredbom o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru, Pravilnikom o načinu i rokovima za vršenje popisa imovine i obaveza pravnog lica, Pravilnikom o razvrstavanju osnovnih sredstava po grupama i metodama za utvrđivanje amortizacije i Pravilnikom o obliku, sadržini, načinu popunjavanja i dostavljanja jedinstvenog obrasca Izvještaja o obračunatom i plaćenom porezu na dohodak fizičkih lica i doprinosima za obavezno socijalno osiguranje", poručili su iz DRI.

Iz DRI su kazali da preporučuju Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava da inicira izmjene Zakona o manjinskim pravima i slobodama u dijelu koji se odnosi na obavezu savjeta da izvještaj o finansijskom poslovanju sačinjava u skladu sa propisima kojima se uređuju pitanja budžeta i fiskalne odgovornosti, na način što će uskladiti izvještavanje savjeta sa njihovim pravnim statusom.

"Takođe se preporučuje da razmotri mogućnost produženja roka za dostavu izvještaja savjeta i u vezi sa istim inicira izmjene Zakona u tom dijelu. Zbog izraženih negativnih mišljenja i utvrđenih nepravilnosti, Izvještaji o reviziji Godišnjih finansijskih izvještaja Albanskog nacionalnog savjeta u Crnoj Gori, Romskog savjeta i Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore za 2020. godinu se dostavljaju na upoznavanje Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava, kao nadležnom ministarstvu i Skupštinskom Odboru za ljudska prava i slobode, kao i Upravi prihoda i carina Crne Gore, zbog većeg broja utvrđenih nepravilnosti u dijelu primjene Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica. Izvještaji o reviziji Godišnjih finansijskih izvještaja Romskog savjeta i Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore za 2020.godinu, shodno Protokolu o saradnji Vrhovnog državnog tužilaštva i Državne revizorske institucije, se dostavljaju na ocjenu i mišljenje Vrhovnom državnom tužilaštvu. Izvještaj o reviziji Godišnjih finansijskih izvještaja Nacionalnih savjeta za 2020.godinu se dostavlja na upoznavanje Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava", zaključuje se u saopštenju DRI.

Bonus video: