MKI: Nurković i Parača oštetili državu za 20 miliona eura?

On je dodao da osnovano sumnjaju da su Nurković i Parača zlouptrijebili svoj položaj čime su "svjesno, moguće i namjerno omogućili nastupanje štetnih posljedica, samim tim i ugrozili javni interes"

54947 pregleda 740 reakcija 71 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Boris Pejović
Sa pres konferencije, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.03.2022. 14:24h

Odjeljenje za borbu protiv korupcije Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) dostavilo je vršiteljki dužnosti Vrhovnog državnog tužilaštva Maji Jovanović dvije informacije o sumnjama o postojanju krivičnih djela.

Kako je na današnjem presu saopštio načelnik tog Odjeljenja Milorad Milošević prva informacija je predata 4. marta i odnosi se na osnovane sumnje krivičnih djela u produženom trajanju zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnom radu bivšeg ministra saobraćaja Osmana Nurkovića i bivšeg direktora Uprave za saobraćaj Save Parače u vezi sa realizacijom projekta izgradnje tunela Klisura i rekonstukcijom dionice puta Lubnice – Jezerine.

Nurković
Nurkovićfoto: Boris Pejović

"Realizacija projekta rekonstrukcije ugovorena je još 2.decembra 2016. godine za 34,69 miliona eura, a nakon pet godina neizvjestan je završetak ovog projekta. Država će, nakon što je bilo jasno da će doći do promjene vlasti, morati da plati izvođaču radova "Euroasfaltu" još 20 miliona eura u odnosu na prvobitnu cijenu", rekao je Milošević.

Milošević
Miloševićfoto: Boris Pejović

On je dodao da osnovano sumnjaju da su Nurković i Parača koristili svoj položaj za zaključivanje i realizaciju složenog infrastrukturnog projekta iako je od samog početka realizacije projekta bilo jasno da se isti neće i ne može realizovati u ugovorenim rokovima i uz dogovoreni iznos novca.

"Time su svjesno, moguće i namjerno omogućili nastupanje štetnih posljedica, samim tim i ugrozili javni interes".

Parača
Paračafoto: Boris Pejović

Kako je objasnio sumnjaju i da je Nurković u svojstvu bivšeg ministra saobraćaju od kraja 2016. godine do decembra 2020. godine u računljivom stanju propustio da prijavi krivično djelo zloupotrebu službenog položaja učinjenog od strane Parače.

"Sve to pogotovo kada se ima u vidu da su ista saznanja od početka realizacije projekta sačinjavana na račun investitora od strane međunarodnog konsultanta sa kojim je ugovor zaključio bivši ministar Nurković", kazao je Milošević.

Moguće zloupotrebe i u CEDIS-u?

Druga informacija, kako je objasnio Milošević, odnosi se na sumnju postojanja krivičnih djela povrede ravnopravnosti u vršenju privrednih djelatnosti zainteresovanih ponuđača uoči i tokom organizacije tendera Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) 2018. i 2019. godine i moguće zloupotrebe procijenjenih vrijednosti tendera iz dijela službenih ovlašćenja vezano za nabavku mjernih brojila i izvođenju radova na realizaciji AMM projekta - proširenje treće faze..

"Ugovor o nabavci roba za ovaj projekat vrijedan 2,62 miliona eura potpisali su bivši izvršni direktor CEDIS-a Zoran Đukanović i izvršni direktor danilovgradske firme 'Mezon' Nikola Kovačević koja je bila vodeći član konzorcijuma. Troškovi instalacije i njenih uređaja na ovom tenderu bili su značajno skuplji od samih njenih uređaja, što je prosto nevjerovatno", rekao je Milošević.

Drugi tender CEDIS-a oglašen 31. decembra 2019. godine, a koji je predmet ove informacije, obustavljen je godinu kasnije, objasnio je Milošević.

Dodao je da je nezavisna komisija CEDIS-a utvrdila da nije trebalo potpisati ugovor o nabavci robe već obustaviti ovaj postupak javne nabavke i raspisati dva nova tendera, jedan za nabavku robe, drugi za nabavku usluge.

"Iskreno se nadamo da će novi čelnici tužilačkih organizacija uticati da se naše inicijative što prije razmotre i da se raskine dosadašnja praksa, da izviđaji traju u nedogled i do moguće zastare krivičnog djela", rekao je Milošević i dodao da je Odjeljenje do sada predalo 15 Informacija tužilaštvima o mogućim zloupotrebama.

Bonus video: